Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brno jako nová Mekka české gastronomie

Gastronomie

20. listopadu 2024

9 minut čtení

Brno jako nová Mekka české gastronomieFoto: freepik.com

Jižní Morava, s Brnem v čele, začíná být v poslední době skloňována čím dál častěji, a to především ve spojení s oborem, který je blízký snad všem, a to gastronomií. Na té si skutečně zakládá a pravdou je, že po celém Česku začínají kolovat legendy o tom, jak náročné je uchytit se zde, a jakou úrovní vynikají ti, co to dokáží. My jsme pro vás dali dohromady průvodce, který vás vezme do deseti nejvyhlášenějších restaurací i nejstylovějších bister. Tak tedy, s chutí do toho!

Když se řekne „gastronomie“, mnozí si představí Prahu a její kosmopolitní nabídkou i restaurace oceněné michelinskými hvězdami. Ale ti, kdo sledují českou kulinářskou scénu, vědí, že je tu hráč, který mění pravidla hry. Brno, kdysi vnímané jako poklidné studentské město, dnes stojí na vrcholu české gastronomické mapy. Stává se lokací, kde se tradice setkávají s moderními trendy, a kde se rodí nové gastronomické příběhy. Otevření lokálních podniků tak vytvořilo základ pro renesanci moravské kuchyně. A restaurace jako Atelier Cocktail Bar & Bistro nebo Borgo Agnese nejen experimentují s chutěmi, ale také redefinují, co to znamená „fine dining“.

Co ale dělá z Brna skutečnou gastronomickou Mekku? Nejspíše to, že se v jeho kuchyních nebojí experimentovat. Místní šéfkuchaři reinterpretují tradiční recepty a vkládají do nich moderní prvky. Klasická jídla, jako je svíčková nebo bramboráky, tak dostávají nový život díky technikám vysoké gastronomie a netradičním kombinacím chutí. Místní kuchaři si zakládají také na využívání čerstvých a sezónních surovin od regionálních farmářů. Tento přístup nejen podtrhuje autentické chutě, ale také podporuje udržitelnost a spolupráci s regionem. Brno se navíc může pochlubit velkou hustotou bister a restaurací, a tak i vysokou konkurenci. Každý podnik pak musí nabízet něco extra. Nejen špičkovou kvalitu a inovativní menu, ale i jedinečný servis.

Restaurace a bistra na vrcholu brněnské gastronomické scény

Brno se stalo laboratoří pro nové kulinářské koncepty. Od minimalistických bister až po luxusní restaurace, od lahůdek inspirovaných regionálními recepty po experimentální gastro. A které jsou ty nejlepší dle osobních preferencí i hodnocení vyhlášených kritiků?

Atelier Cocktail Bar & Bistro

Tento stylový brněnský podnik vás okouzlí svou neformální atmosférou a precizností v každém detailu. Jeho chloubou je skvěle koncipovaný bar, díky kterému si kromě jednoduchých, ale dokonale připravených jídel z krátkého menu můžete vychutnat i vynikající drinky. Tak se posaďte u baru a ochutnejte například buchty plněné zelím a husími škvarky nebo dekadentní gratinovaný květák. A nezapomeňte ani na originální drink Beer for a Lady, tedy místní lehčí variaci na klasické negroni. Neholdujete-li koktejlům, potěší vás výběr vín, kde hraje prim champagne.

Vittorio Restaurant

Vittorio Restaurant je pojatá v konceptu středomořské kuchyně a nabízí příjemné posezení nejen v restauraci, ale i na zahrádce, nebo ve skvěle zásobeném Wine baru. V roce 2022 navíc získala ocenění Tripadvisor TRAVELERS‘ CHOICE. Kromě klasické menu zde můžete vybírat i z A la carte a speciálních nabídek. Menu se přitom většinou vždy točí kolem ryb a mořských plodů, doplněných o ta nejlepší italská, francouzská, ale i česká vína. Ve speciální nabídce se můžete zase těšit na lokální pokrmy, jako je divočina nebo středomořská jídla upravená a doplněná o české sezónní suroviny.

Kohout na víně

Kohout na víně je zážitková restaurace zasazená do impozantních prostor Domu umění. Opakovaně oceněná jako nejlepší restaurace v rámci Gourmet Brno, láká na svou ikonickou specialitu – kohouta na víně, připravovaného vždy s ohledem na sezónní suroviny a kreativitu kuchařského týmu. Na své si však přijdou i ti, kdo dávají přednost širšímu výběru, a to díky pestrému á la carte menu nebo polední nabídce. Pro milovníky nevšedních chutí jsou k dispozici dvě degustační menu, která lze doplnit precizně vybraným vinným párováním. A protože zdejší filozofií jsou naturální vína, každý doušek přispívá k jedinečnému kulinářskému zážitku.

Večerka Brno

Nenechte se mýlit názvem, do Večerky můžete zavítat kdykoliv během dne a užít si zde například i skvělou snídani. Stylová kavárna a bistro sází na jedinečné spojení české a vietnamské kuchyně, díky kterému zde objevíte neotřelé chutě. Milovníci kávy si přijdou na své nejen u klasiky, ale také s jejich originální kávovou kombuchou KMBCH coffee. Na své si tu přijdou ale i ti, kdo rádi mlsají. Široká nabídka dezertů, sušenek a drobného občerstvení ke kávě vám zaručeně zpříjemní každou návštěvu.

Borgo Agnese

Borgo Agnese je luxusní restaurace, ideální pro nezapomenutelné chvíle a slavnostní příležitosti. Tento vyhlášený podnik, umístěný v srdci historického centra města, se specializuje na středomořskou kuchyni, kterou povyšuje na zážitek díky důrazu na čerstvé a sezónní suroviny. Menu překypuje originálními kombinacemi chutí. Můžete vybírat z à la carte nabídky, vyzkoušet degustační menu, nebo zvolit speciální skupinové menu, ideální pro oslavy či firemní akce. Borgo Agnese se zkrátka o vás postará tak, že nebudete chtít odejít.

Element Bar & Restaurant

Restaurace Element dokonale propojuje špičkovou gastronomii s mistrovským uměním koktejlů. A je ideální volbou jak pro přátelskou večeři, tak i pro romantický večer ve dvou. Menu, inspirované chutěmi z celého světa, je dílem talentovaného šéfkuchaře Tomáše Regera, zatímco jedinečné drinky jsou výsledkem kreativity barmanského mistra Jana Lišky. Čekají vás zde promyšlené předkrmy, výtečná hlavní jídla a dezerty, které váš zážitek dokonale završí. Restaurace zaujme také svou atmosférou. Útulný prostor je rozdělen na bar v přední části a restauraci s otevřenou kuchyní v zadní, kde můžete sledovat přípravu každého jídla.

Restaurace Jakoby

V srdci Brna najdete restauraci Jakoby, která láká na poctivě připravovaná jídla z těch nejčerstvějších surovin. Ať už se sem vydáte na oběd, večeři, nebo chcete oslavit narozeniny, Jakoby vás nezklame. Menu na míru je zde samozřejmostí. Kromě pestrého à la carte menu nabízí také rychlou a chutnou polední nabídku, ideální pro rušné dny. Nápojový lístek zahrnuje kreativní koktejly, pečlivě vybraná vína i široký výběr piv, takže si na své přijde každý milovník dobrého pití.

Cà Phê Cổ

Cà Phê Cổ vás nadchne nejen autentickými vietnamskými pokrmy, ale také kouzelným prostředím. Vedle stálé nabídky tradičních jídel vás potěší i pravidelně obměňované speciality, díky kterým objevíte stále nové chutě. K jídlu si můžete vychutnat asijské pivo, ale na své si přijdou i milovníci vína a míchaných drinků. A pokud hledáte něco netradičního, posezení na stylové houpačce vám zážitek ještě zpříjemní.

Pavillon Steak House

Restaurace Pavillon Steak House je rájem pro milovníky dokonale připravených steaků a výjimečného masa wagyu. Specializuje se na steaky ze stařeného hovězího masa, pocházejícího z českých i amerických chovů. Skutečnou raritou je však jejich akvárium s humry. Můžete si tu tak vybrat svého „favorita” a kuchaři jej připraví přesně podle vašeho přání. I když jsou steaky hlavní doménou podniku, v menu nechybí ani šťavnaté burgery či čerstvé ryby. Celkový zážitek podtrhuje elegantní moderní interiér a profesionální obsluha, která se postará o každý detail.

MANYA Sushi & Sake Izakaya

MANYA Sushi & Sake Izakaya vás okouzlí svým sushi, které není jen jídlem, ale zážitkem. Tak se připravte na neotřelé kombinace chutí a umělecky zdobené kousky, které vás doslova dostanou. Kromě sushi si můžete pochutnat na dalších japonských specialitách, které vás přenesou přímo do Země vycházejícího slunce. Nabídka zahrnuje celodenní menu, pravidelně obměňované týdenní speciality i rychlé obědové menu pro rušné dny. Milovníci saké si přijdou na své díky pestrému výběru tohoto tradičního nápoje, doplněného o originální koktejly.

Další články

Brno jako nová Mekka české gastronomie

Brno jako nová Mekka české gastronomie

Gastronomie

20. listopadu 2024

Jižní Morava, s Brnem v čele, začíná být v poslední době skloňována čím dál častěji, a to především ve spojení s oborem, který je blízký snad všem, a to gastronomií. Na té si skutečně zakládá a pravdou je, že po celém Česku začínají kolovat legendy o tom, jak náročné je uchytit se zde, a jakou úrovní vynikají ti, co to dokáží. My jsme pro vás dali dohromady průvodce, který vás vezme do deseti nejvyhlášenějších restaurací i nejstylovějších bister. Tak tedy, s chutí do toho!

Mohlo by vás zajímat

rozhovor-vaclav-kocum-2

„AI nemá instinkt jednat v ohrožení tak, aby eliminovala hrozbu,” říká IT odborník Václav Kocum

Rozhovory

4. prosince 2024

Zdá se, že scénáře robotických sci-fi filmů se v některých případech začínají naplňovat. To je na jednu stranu děsivé, ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že elementární odpovědnost leží v našich rukou, a je tedy potřeba k tomu také takto přistupovat. Tedy alespoň prozatím. Na téma fungování umělé inteligence, hrozeb které přináší, ale i jejich eliminaci jsme zpovídali vedoucího oddělení integrací a aplikačních systémů ve Všeobecné zdravotní pojišťovně - Václava Kocuma.

10 nejkrásnějších vánočních trhů Evropy

10 nejkrásnějších vánočních trhů Evropy

Cestování

23. listopadu 2024

Pokud jste vánočními nadšenci, nadešel ten pravý čas vás seznámit s evropskými městy, které nabízí tu nejútulnější atmosféru, a především nejkrásnější vánoční trhy. Jejich mihotavá světýlka, sladké vůně, ručně malované ozdoby, dlážděné ulice i středověké kostely jsou totiž zkrátka magické. A také jakýmsi příslibem klidu a míru přicházejících Vánoc. Vánoc, které nás všechny spojují a připomínají důvod oslav tohoto období.

Rozhovor Jan Albrecht

„Jsem rád, že mohu inspirovat a předávat to, co jsem se naučil,” říká kuchař, motivátor a kouč Jan Albrecht

RozhovorySpolečnost

27. listopadu 2024

Dnešní doba je poměrně náročná na výkon a očekávání, ale přináší i výhody. Jednou z těch hlavních je větší zájem o mysl, psychiku a celkové rozpoložení. A věřte nebo ne, jde to skloubit i se životem profesionála, pro kterého je mnohdy 24 hodin málo. Stačí jen chtít. A přesně tak to má i Jan Albrecht, kterého jsme zpovídali na téma kuchařské soutěže MasterChef, ale také plánů do budoucna, a především jeho role motivátora a kouče rozvojových technik.

Prosincové novinky na Netflixu, které vám nedají spát: Churchill a válka, Černá holubice a Marie

Prosincové novinky na Netflixu, které vám nedají spát: Churchill a válka, Černá holubice a Marie

Zábava

1. prosince 2024

Příval nových titulů na streamovací platformu Netflix je nikdy nekončícím maratonem. Jaké novinky si pro nás tento americký poskytovatel filmů přichystal na prosinec 2024? To se dozvíte v našem článku. Níže najdete náš výběr top 3 filmů a seriálů pro měsíc prosinec, a také tip na nejočekávanější seriál, který na konci roku na Netflix dorazí.

Nahoru

Podrobné nastavení

Co jsou cookies?

Soubory cookie jsou používány zejména k analýze údajů o uživatelích webu, k zobrazování personalizovaného obsahu, ke zlepšení funkčnosti webových stránek a v neposlední řadě ke zlepšení zážitku návštěvníků tohoto webu.

  • Nutné cookies

    Nutné cookies jsou nezbytné pro správné fungování a zobrazení webu i aplikací. Webová stránka bez nich nemůže fungovat. Ve většině případů jsou přednastaveny jako odezva na akci, kterou uživatel již provedl, jako například přihlašování, bezpečnostní nastavení nebo třeba vyplňování formulářů.

  • Preferenční cookies

    Preferenční cookies usnadňují uživatelům webu například vyplňovaní formulářů, neboť si pamatují jejich preference a není je tak nutné opakovaně vyplňovat. Preferenční cookies nejsou pro chod webu nezbytné a lze je tedy odmítnout. Jejich povolení však uživateli výrazně zjednodušuje a zpříjemňuje používání tohoto webu.

  • Analytické cookies

    Analytické cookies slouží tvůrcům webu k tomu, aby měli dostatečných přehled o využívání webu a s tím související možnost jej neustále zdokonalovat. Díky nim tak mají tvůrci přehled o tom, které stránky a funkcionality návštěvníci nejvíce využívají. Povolení těchto cookies však není pro uživatele nezbytné.

Nastavení cookies

Soubory cookie jsou používány zejména k analýze údajů o uživatelích webu, k zobrazování personalizovaného obsahu, ke zlepšení funkčnosti webových stránek a v neposlední řadě ke zlepšení zážitku návštěvníků tohoto webu.

Přijmout Nastavení