Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brno jako nová Mekka české gastronomie

Gastronomie

20. 11. 2024

9 minut čtení

Brno jako nová Mekka české gastronomie Foto: freepik.com

Jižní Morava, s Brnem v čele, začíná být v poslední době skloňována čím dál častěji, a to především ve spojení s oborem, který je blízký snad všem, a to gastronomií. Na té si skutečně zakládá a pravdou je, že po celém Česku začínají kolovat legendy o tom, jak náročné je uchytit se zde, a jakou úrovní vynikají ti, co to dokáží. My jsme pro vás dali dohromady průvodce, který vás vezme do deseti nejvyhlášenějších restaurací i nejstylovějších bister. Tak tedy, s chutí do toho!

Když se řekne „gastronomie“, mnozí si představí Prahu a její kosmopolitní nabídkou i restaurace oceněné michelinskými hvězdami. Ale ti, kdo sledují českou kulinářskou scénu, vědí, že je tu hráč, který mění pravidla hry. Brno, kdysi vnímané jako poklidné studentské město, dnes stojí na vrcholu české gastronomické mapy. Stává se lokací, kde se tradice setkávají s moderními trendy, a kde se rodí nové gastronomické příběhy. Otevření lokálních podniků tak vytvořilo základ pro renesanci moravské kuchyně. A restaurace jako Atelier Cocktail Bar & Bistro nebo Borgo Agnese nejen experimentují s chutěmi, ale také redefinují, co to znamená „fine dining“.

Co ale dělá z Brna skutečnou gastronomickou Mekku? Nejspíše to, že se v jeho kuchyních nebojí experimentovat. Místní šéfkuchaři reinterpretují tradiční recepty a vkládají do nich moderní prvky. Klasická jídla, jako je svíčková nebo bramboráky, tak dostávají nový život díky technikám vysoké gastronomie a netradičním kombinacím chutí. Místní kuchaři si zakládají také na využívání čerstvých a sezónních surovin od regionálních farmářů. Tento přístup nejen podtrhuje autentické chutě, ale také podporuje udržitelnost a spolupráci s regionem. Brno se navíc může pochlubit velkou hustotou bister a restaurací, a tak i vysokou konkurenci. Každý podnik pak musí nabízet něco extra. Nejen špičkovou kvalitu a inovativní menu, ale i jedinečný servis.

Restaurace a bistra na vrcholu brněnské gastronomické scény

Brno se stalo laboratoří pro nové kulinářské koncepty. Od minimalistických bister až po luxusní restaurace, od lahůdek inspirovaných regionálními recepty po experimentální gastro. A které jsou ty nejlepší dle osobních preferencí i hodnocení vyhlášených kritiků?

Atelier Cocktail Bar & Bistro

Tento stylový brněnský podnik vás okouzlí svou neformální atmosférou a precizností v každém detailu. Jeho chloubou je skvěle koncipovaný bar, díky kterému si kromě jednoduchých, ale dokonale připravených jídel z krátkého menu můžete vychutnat i vynikající drinky. Tak se posaďte u baru a ochutnejte například buchty plněné zelím a husími škvarky nebo dekadentní gratinovaný květák. A nezapomeňte ani na originální drink Beer for a Lady, tedy místní lehčí variaci na klasické negroni. Neholdujete-li koktejlům, potěší vás výběr vín, kde hraje prim champagne.

Vittorio Restaurant

Vittorio Restaurant je pojatá v konceptu středomořské kuchyně a nabízí příjemné posezení nejen v restauraci, ale i na zahrádce, nebo ve skvěle zásobeném Wine baru. V roce 2022 navíc získala ocenění Tripadvisor TRAVELERS‘ CHOICE. Kromě klasické menu zde můžete vybírat i z A la carte a speciálních nabídek. Menu se přitom většinou vždy točí kolem ryb a mořských plodů, doplněných o ta nejlepší italská, francouzská, ale i česká vína. Ve speciální nabídce se můžete zase těšit na lokální pokrmy, jako je divočina nebo středomořská jídla upravená a doplněná o české sezónní suroviny.

Kohout na víně

Kohout na víně je zážitková restaurace zasazená do impozantních prostor Domu umění. Opakovaně oceněná jako nejlepší restaurace v rámci Gourmet Brno, láká na svou ikonickou specialitu – kohouta na víně, připravovaného vždy s ohledem na sezónní suroviny a kreativitu kuchařského týmu. Na své si však přijdou i ti, kdo dávají přednost širšímu výběru, a to díky pestrému á la carte menu nebo polední nabídce. Pro milovníky nevšedních chutí jsou k dispozici dvě degustační menu, která lze doplnit precizně vybraným vinným párováním. A protože zdejší filozofií jsou naturální vína, každý doušek přispívá k jedinečnému kulinářskému zážitku.

Večerka Brno

Nenechte se mýlit názvem, do Večerky můžete zavítat kdykoliv během dne a užít si zde například i skvělou snídani. Stylová kavárna a bistro sází na jedinečné spojení české a vietnamské kuchyně, díky kterému zde objevíte neotřelé chutě. Milovníci kávy si přijdou na své nejen u klasiky, ale také s jejich originální kávovou kombuchou KMBCH coffee. Na své si tu přijdou ale i ti, kdo rádi mlsají. Široká nabídka dezertů, sušenek a drobného občerstvení ke kávě vám zaručeně zpříjemní každou návštěvu.

Borgo Agnese

Borgo Agnese je luxusní restaurace, ideální pro nezapomenutelné chvíle a slavnostní příležitosti. Tento vyhlášený podnik, umístěný v srdci historického centra města, se specializuje na středomořskou kuchyni, kterou povyšuje na zážitek díky důrazu na čerstvé a sezónní suroviny. Menu překypuje originálními kombinacemi chutí. Můžete vybírat z à la carte nabídky, vyzkoušet degustační menu, nebo zvolit speciální skupinové menu, ideální pro oslavy či firemní akce. Borgo Agnese se zkrátka o vás postará tak, že nebudete chtít odejít.

Element Bar & Restaurant

Restaurace Element dokonale propojuje špičkovou gastronomii s mistrovským uměním koktejlů. A je ideální volbou jak pro přátelskou večeři, tak i pro romantický večer ve dvou. Menu, inspirované chutěmi z celého světa, je dílem talentovaného šéfkuchaře Tomáše Regera, zatímco jedinečné drinky jsou výsledkem kreativity barmanského mistra Jana Lišky. Čekají vás zde promyšlené předkrmy, výtečná hlavní jídla a dezerty, které váš zážitek dokonale završí. Restaurace zaujme také svou atmosférou. Útulný prostor je rozdělen na bar v přední části a restauraci s otevřenou kuchyní v zadní, kde můžete sledovat přípravu každého jídla.

Restaurace Jakoby

V srdci Brna najdete restauraci Jakoby, která láká na poctivě připravovaná jídla z těch nejčerstvějších surovin. Ať už se sem vydáte na oběd, večeři, nebo chcete oslavit narozeniny, Jakoby vás nezklame. Menu na míru je zde samozřejmostí. Kromě pestrého à la carte menu nabízí také rychlou a chutnou polední nabídku, ideální pro rušné dny. Nápojový lístek zahrnuje kreativní koktejly, pečlivě vybraná vína i široký výběr piv, takže si na své přijde každý milovník dobrého pití.

Cà Phê Cổ

Cà Phê Cổ vás nadchne nejen autentickými vietnamskými pokrmy, ale také kouzelným prostředím. Vedle stálé nabídky tradičních jídel vás potěší i pravidelně obměňované speciality, díky kterým objevíte stále nové chutě. K jídlu si můžete vychutnat asijské pivo, ale na své si přijdou i milovníci vína a míchaných drinků. A pokud hledáte něco netradičního, posezení na stylové houpačce vám zážitek ještě zpříjemní.

Pavillon Steak House

Restaurace Pavillon Steak House je rájem pro milovníky dokonale připravených steaků a výjimečného masa wagyu. Specializuje se na steaky ze stařeného hovězího masa, pocházejícího z českých i amerických chovů. Skutečnou raritou je však jejich akvárium s humry. Můžete si tu tak vybrat svého „favorita” a kuchaři jej připraví přesně podle vašeho přání. I když jsou steaky hlavní doménou podniku, v menu nechybí ani šťavnaté burgery či čerstvé ryby. Celkový zážitek podtrhuje elegantní moderní interiér a profesionální obsluha, která se postará o každý detail.

MANYA Sushi & Sake Izakaya

MANYA Sushi & Sake Izakaya vás okouzlí svým sushi, které není jen jídlem, ale zážitkem. Tak se připravte na neotřelé kombinace chutí a umělecky zdobené kousky, které vás doslova dostanou. Kromě sushi si můžete pochutnat na dalších japonských specialitách, které vás přenesou přímo do Země vycházejícího slunce. Nabídka zahrnuje celodenní menu, pravidelně obměňované týdenní speciality i rychlé obědové menu pro rušné dny. Milovníci saké si přijdou na své díky pestrému výběru tohoto tradičního nápoje, doplněného o originální koktejly.

Související témata

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingem se zabývá od roku 2016 a má zkušenosti s psaním SEO článků, případových studií, interview a PR článků. V Macchiatu působí jako šéfredaktor a orientuje se především na psaní rozhovorů a příspěvků o cestování, gastronomii a designu.

Další články

Top 10 Airbnb v Miláně, které snoubí klasiku s modernou

Top 10 Airbnb v Miláně, která snoubí klasiku s modernou

Cestování

23. 1. 2025

Kateřina Rázlová

Milán je, díky své oduševnělosti a noblese, favoritem i pro ty nejnáročnější cestovatele. Kde se tam ale stylově ubytovat?

Kam na nejlepší hamburger v Brně a okolí

Kam zajít na ten nejlepší hamburger a cheeseburger v Brně a okolí

Gastronomie

12. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Dostali jste chuť na šťavnatý hamburger? Máme pro vás seznam nejlepších brněnských restaurací, které se na ně zaměřují.

Rekonstrukce Smíchovského nádraží a jeho finální podoba

Rekonstrukce Smíchovského nádraží a jeho finální podoba

Architektura

26. 1. 2025

Kateřina Rázlová

Smíchovské nádraží čeká proměna, která změní jeho podobu na moderní dopravní uzel propojující Prahu se západem a jihem Česka.

Kam zajít na nejlepší italskou pizzu v Praze

Kam zajít na nejlepší italskou pizzu v Praze a okolí

Gastronomie

6. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Pizza, jídlo políbené ohněm a nápady, se stala fenoménem. Kam ale na tu nejlepší? Ideálně do tradiční italské pizzerie.

Dubajská čokoláda: jak se stala hitem, a kde ji v Česku koupit

Dubajská čokoláda: jak se stala hitem, a kde ji v Česku koupit

Gastronomie

1. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Dubajská čokoláda se stala obrovským hitem, a to díky hedvábné chuti, ale také TikToku, který tato cukrovinka vzala útokem.

Nahoru