Čokoláda je nový luxusní artikl: Ceny se zvyšují, tabulky zmenšují
Cena kakaových bobů se začala propisovat do čokolády již na konci loňského roku.
Hořká realita cen kakaových bobů se začala propisovat do čokolády již na konci roku 2023. Loni a letos ve svém růstu pokračuje, a zdá se, že se jen tak nezastaví. Na cenu kakaa mají totiž vliv spekulace na trhu i poptávka, ale především klima na západě Afriky. A to se v posledních letech fatálně mění.
Ještě nedávno byla i kvalitní čokoláda dostupnou sladkostí pro většinu lidí. Dnes se však situace dramaticky mění. Cena kakaových bobů strmě roste, náklady na výrobu se zvyšují a výrobci hledají způsoby, jak tuto finanční zátěž kompenzovat. I při veškeré snaze ale není možné udržet původní poměr ceny a kvality. Důsledkem je proto nejen zdražování jednotlivých značek, ale také zmenšování původních velikostí. Fenomén, který dostal jméno „shrinkflace" se navíc v poslední době stává běžnou praxí nejen v potravinářském průmyslu.
A co stojí za vznikem krize? Farmáři v Pobřeží slonoviny a Ghaně (největší producenti kakaa) se potýkají především s problémy nevyhovujících podmínek pro pěstování. To ve výsledku znamená jediné. Trend zdražování kakaových bobů bude pravděpodobně pokračovat i nadále.
Menší balení a vyšší ceny za čokoládu
Podle statistik vzrostly ceny čokoládových produktů v průběhu posledních dvou let o desítky procent. Například v případě velikonočních cukrovinek se cena meziročně navyšuje až o 20 %. Některé produkty se dokonce dostaly na dvojnásobek. Kupříkladu oblibený čokoládový zajíček Orion se v roce 2023 prodával za 43 Kč, zatímco v roce 2024 už jeho cena dosahovala téměř 90 Kč. A jak se zdá, tak si letos opět připlatíme. Přestože cena čokolády meziročně narůstá, není třeba se bát. Řešením může být například nákup čokoládových výrobků v akčních nabídkách, které velké obchodní řetězce nabízí poměrně často.
Hlavní příčinou tohoto nárůstu jsou rostoucí ceny kakaových bobů. Cena kakaa na světových trzích dosáhla v roce 2024 historického maxima, kdy se tuna prodávala za více než 12 000 eur. To je téměř trojnásobek oproti ceně před dvěma lety. Hlavními faktory zdražování jsou přitom klimatické změny a neúroda v Západní Africe. Ghana a Pobřeží slonoviny, kde většina kakaovníků roste, se totiž potýká s nemocemi napadajícími kakaovníky, a především klimatickým jevem El Niño. Ten ovlivňuje podnebí ve velké části tropů i subtropů a v oblasti se tak vyskytují silné deště i extrémní vedra. To všechno kakaovníkům, rostoucím kolem rovníku, nesvědčí, protože jsou na změny počasí i škůdce velmi náchylné.
Kromě toho, že cena čokolády stoupá, některé značky řeší tuto krizi snižováním gramáže produktů. Toto řešení využívají především výrobci, kteří nechtějí přímo navyšovat ceny. Například značka Milka snížila gramáž svých čokolád z původních 100 gramů na 90 gramů, ale cena zůstala stejná.
Čokoláda jako nové investiční zlato
Se stále rostoucí cenou a omezenou dostupností se kakaové boby stávají surovinou, která je nyní považována za strategickou komoditu a jejíž hodnota bude nadále stoupat. Investoři na burzách se začínají na kakao dívat podobně jako na zlato a další drahé komodity. Ale, stejně jako zlato, je i kakao silně ovlivněno geopolitickou situací a klimatickými změnami. Zásoby kakaa zkrátka nejsou neomezené a produkce se kvůli extrémním výkyvům počasí stále více komplikuje. V některých zemích se dokonce spekuluje o vytváření strategických zásob kakaa, podobně jako je tomu u ropy nebo výše zmiňovaného zlata.
Ghana a Pobřeží slonoviny, kde většina kakaovníků roste, se potýká s klimatickými změnami a fenoménem El Niño. Ten významně ovlivňuje klima ve velké části tropů a subtropů.
Reakce českých značek
Na zvyšování hodnoty kakaových bobů začali už v minulosti upozorňovat i čeští výrobci, jako Grizly nebo mix.it. Ti přišli s vysvětlením ohledně navyšování cen za své čokoládové výrobky.
„Z kakaa se pomalu a jistě stává poměrně vzácná komodita. Významnou měrou k tomu přispívá nepříznivé počasí v západní Africe, odkud pochází zhruba 70 % celé světové úrody kakaa. Ghana a Pobřeží slonoviny, kde většina kakaovníků roste, se potýká s klimatickými změnami a fenoménem El Niño. Ten významně ovlivňuje klima ve velké části tropů a subtropů. V oblasti se vyskytují silné deště, extrémní vedra a nemoci. To všechno kakaovníkům,rostoucím pouze v úzkém pásu kolem rovníku, nesvědčí, protože jsou na změny počasí velmi náchylné. Nízké dodávky kakaa tak trápí svět už třetí rok po sobě,” zmiňuje Martina Minaříková ze společnosti Grizly.
Z velké části se jim přitom daří vyrovnávat výkyvy. Často to ale znamená, že snižují vlastní marži, aby mohli nabízet produkty za stejnou cenu. Avšak u cen kvalitního kakaa došlo k tak zásadnímu nárůstu, že se navýšení musí zákonitě promítnout do konečné ceny. Obě výše zmíněné značky na druhou stranu neuvažují o snižování kvality výrobků. ta je pro ně prioritní. Spíše doufají, že bude v budoucnu možné se alespoň částečně vrátit k původním cenám.
Autor
Další články
Puma sáhla po modelu, který už kdysi zářil jasněji než slunce a dokázala mu dodat ještě silnější lesk. Vítejte zpět, kočičky!
S příchodem hlavní turistické sezóny pro rok 2025 se bude potřeba připravit i na změny v rámci turistických poplatků a daní.
Český pavilon na Expo 2025 sliboval víc než jen vizuální zážitky. Deklaroval manifestovat českého ducha. A svůj slib splnil.
Dnes, 26. dubna 2025 od 10 hodin dopoledne, bude probíhat před Bazilikou svatého Petra pohřební mše svatá papeže Františka.
V 88 letech zemřel papež František. Muž hluboké víry přeměňoval církev tak, aby lépe plnila poslání současnosné společnosti.