Zmrzlina a gelato. To jsou dvě slova, která se pravděpodobně stanou v následujících měsících nejyvhledávanějšímo výrazy na Googlu, Seznamu i na našich jazýčcích. A je to zcela logické. Vždyť tento osvěžující pamlsek v létě doslova volá po naší pozornosti. A protože léto přichází, rozhodli jsme se pro vás dát dohromady velkého průvodce po podnicích, které se na právě tuto - původně perskou - ledovou pochoutku zaměřují. Dnes z Brna.
Než se pustíme do víru brněnských zmrzlinárem a gelaterií, pojďme si v rychlosti připomenout, odkud tahle ledová rozkoš vlastně pochází. Možná vás to totiž překvapí, ale první zmínky o zmrzlině (nebo o něčem na způsob zmrzliny) najdeme už ve starověké Persii. Tam si lidé dávali sladké ochucené směsi smíchané se sněhem a ledem. Do Evropy se pak tento mražený zázrak dostal hlavně díky Italům. V 16. století začali experimentovat s mlékem, smetanou a cukrem, a tak vznikla první verze gelata, které se později dostalo i do Francie a následně do zbytku světa. Italové, mistři přes zmrzlinu, tak přivedli gelato k dokonalosti. Bylo krémovější, nadýchanější a intenzivněji ochucené než původní verze. Dnes už je zmrzlina a gelato součástí snad každé letní scény, a to ve městech, na venkově i u moře. A Brno ozhodně nezaostává. Ať už jste fanouškem klasiky, jako je čokoláda, vanilka, jahoda, nebo vás lákají extravagantní příchutě, jako například hrozinky, arašídové máslo, nebo dokonce wasabi, tady si určitě přijdete na své. Takže nasaďte sluneční brýle a vyrazte s námi po těch nejlepších brněnských zmrzlinách.
Dostali jste chuť na klasickou jahodovou, vanilkovou nebo čokoládovou? Žádný problém! V dnešní době se ze gelateriemi roztrhl pytel. Alternativní příchutě ale všude nemají. A například takovou zmrzlinu s příchutí Prosecca s grepem nebo mascarpone s fíky si všude nedáte. A přesně tyto varianty můžete ochutnat u Toma a Iva, v Tomivo gelato. Tak pojďte! Zveme vás!
Trochu vintage, trošku glam, ale především důraz na chutě a kvalitu. Upřímně, kdyby jsme žili v době například Marie Antoinetty, tak by byla pravděpodobně zdejším VIP zákazníkem. Řeč je o brněnské zmrzlinárně Ještě jednu a jejím poselství servírovat radost i chutě léta. A rozhodně přitom nezůstat jen u jedné porce.
Dostali jste chuť na zmrzlinu, ale klasické kopečky nebo točená vás už ničím nepřekvapí? I to se může stát. A jelikož je 21. století obdobím mimořádných nápadů i jejich realizace, ani zmrzlina nezůstavá pozadu. V MADA icecream se tak rozhodli, že svým zákazníkům dopřejí tradiční chutě ve zcela neobvyklé formě. Jako srolovanou zmrzlinu.
Copywritingu se věnuje od roku 2016. Má zkušenosti s tvorbou obsahu pro e-shopy a vyhledávače letenek. V Macchiatu je spoluzakladatel a šéfredaktor, zaměřuje se na psaní rozhovorů, článků o realizaci architektonických projektů i PR článků.