SKØG: Moravská káva s příchutí Skandinávie
Interiéry kavárny SKØG.
Navštívit SKØG je jako vyrazit na skok do Skandinávie. Plné přírodních materiálů, minimalistických tvarů, ale také kávy a jídla, které zahřejí u srdce. Představte si se sedět v teplém prostoru plném dřeva, upíjet vaše cappuccino a užívat si třeba makový jáhelník s višňovou omáčkou, zatímco se venku „žení čerti”. Příjemné? Tak pokračujte ve čtení a my vám představíme jedno takové místo v centru Brna.
SKØG, který se usadil v srdci Brna na Dominikánském náměstí, působí jako tichý úkryt před světem. Místo, kde čas zpomalí a tep se uklidní. Interiér plný přírodních materiálů, teplého dřeva, bílých cihel, kovových detailů a zavěšených žárovek na dlouhých kabelech vás ihned obklopí nenápadným, ale velmi důsledným estetickým kouzlem. Ne, toto není kavárna, kde si rychle vypijete vaše espresso. Tohle je prostor, kde zahoříte pro Skandinávii.
Do SKØG na brunch, snack i dezert na míru
Ať už přijdete ráno, kdy se Brno teprve probouzí, nebo až večer, SKØG má vždy co nabídnout. Jejich snídaňové a brunchové menu se staly legendární. A není divu. Z vašeho dne totiž udělají výjimečný zážitek. A nečekejte přitom další znuděné croissanty nebo generické snídaňové mísy. SKØG servíruje vlastní interpretace klasických i kreativních jídel, které nejen chutnají, ale také vypadají. A to tak dobře, že vaše první reakce pravděpodobně nebude „mňam“, ale „to si musím vyfotit“. „Mňam“ přijde hned na to.
Jeden z nejzajímavějších pokrmů zde je makový jáhelník s višňovou omáčkou, kokosovým karamelem a praženými mandlemi – kombinace, která pohladí duši stejně jako následně uvnitř bříška. K tomu cappuccino, připravené z výběrové kávy s pečlivostí, která je v SKØGu samozřejmostí a váš ranní snídaňový rituál bude perfektní. SKØG ale není pouze o sladkých ránech. Jak den plyne, mění se atmosféra i nabídka. V poledne a odpoledne přicházejí na řadu kreativní snacky, které překračují hranice běžných kavárenských zvyklostí. Například Grilled cheese sandwich není jen plátek sýra mezi dvěma krajíci. Je to sendvič s pastrami, hořčicovou majonézou a šťavnatou cibulkou, který by obstál i ve známém newyorském bistru. Vegetariánský wrap s tempehem, fermentovanou zeleninou a borůvkovou BBQ omáčkou zase ukazuje, jak vkusně a sytě může vypadat rostlinná kuchyně. A pokud chcete jen něco k vínu nebo drinku, tapas talíř s hummusem, ořechy a nakládanou zeleninou se o vaše chuťové buňky postará.
Dezerty ve SKØGu by si zasloužily vlastní článek. Nebo rovnou krátký román. Každý z nich má vlastní příběh, vlastní náladu a vlastní smyslovou kompozici. Cheesecake se sezónním ovocem nebo slaným karamelem je klasika v nejlepší formě. Banánový chlebíček s čokoládou nebo mrkvový dort s pomerančovým krémem a kardamomem dělají radost všem těm, kdo hledají sladké s nádechem domova i exotiky zároveň. A pokud pořádáte oslavu nebo svatbu, SKØG peče i na zakázku. S láskou a precizností, která se pozná už na první sousto.
Design SKØG, který změní vaše vnímání severu
Co ale dělá SKØG opravdu výjimečným, je jeho prostor. Interiéry a exteriéry jsou tu zážitkem. Průmyslový základ s jemnými prvky dřeva a světla vytváří rovnováhu, která je funkční a krásná zároveň. Každý detail má smysl. Sednete si na industriální židli a opřete se o teplý dřevěný stůl. Nad hlavou vám visí jednoduché žárovky, které neoslňují, ale jen doplňují atmosféru a cihlové zdi si ponechávají svou texturu i příběh. Všechno ve SKØGu je zkrátka tak nějak správně. Bez přetvářky a bez zbytečného pozlátka. Jen jednoduchost, která má hloubku.
Zpátky ke kořenům aneb víkendy a večery offline
Až s večerem ale přijde to pravé kouzlo. Když mobil nebo tablet uvedete do letadlového moodu a můžete okusit život, který jsme znali v minulém tisíciletí, a který se ve Skandinávii takto žije na mnoha místech dodnes. SKØG vás zkrátka zve k tomu, abyste byli víc spolu. Více v přítomnosti. Víc mluvili. Víc se smáli. Dali si drink, podívali se vaším nejbližším do očí, nebo si jen přečetli pár stránek knihy. Ne, toto nen retro! To je upřímná a pokorná revoluce, která by se nechala nazvat: Zpátky ke kořenům. A že mají co i po večerech co nabídnout, je jasné. Přes den tu tedy dominuje káva – výběrová a připravená pečlivě a s úctou k původu. Večer přebírají otěže domácí limonády, přírodní vína a signature drinky. Je to zkrátka místo, kde si dáte naturální víno, bez přednášek o terroiru. A přitom budete vědět, že pijete něco poctivého, co má příběh.
SKØG zkrátka není jen kávový spot. Je to prostor, kde se setkává sever Evropy s Jihomoravským krajem. Kde se skandinávská čistota potkává s brněnskou pohostinností. Kde má káva chuť, jídlo smysl a prostor duši. Je to místo, kam se nechodí jen kvůli kávě, ale kvůli atmosféře, klidu, a také kvůli tomu, že se tu cítíte, jako byste na chvíli odjeli někam daleko – a přitom zůstali doma.
Autor
Další články
Café Savoy je prožitek z vysoké gastronomie, zabalený do pozlátka dekadence. A přesně tímto renomé nás Savoy také láká.
Café Momenta bylo založeno jako splněný sen Táni Kmenta, která miluje Francii, a to nejlepší z ní se rozhodla dopřát i Brnu.
Restaurace Mlýnec se může pochlubit exkluzivním menu, interiérem, servisem, a především úchvatným výhledem na Karlův most.
Navštívit SKØG je jako únik do Skandinávie. Plné přírodních materiálů a tvarů, a také kávy a jídla, které zahřejí u srdce.