Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavný hotel Evropa otevřel po 11 letech znovu své brány

Architektura Zprávy

3. 11. 2024

5 minut čtení

Slavný hotel Evropa otevřel po 11 letech znovu své brány Foto: booking.com

Dnes, již pod názvem W Prague, můžeme obdivovat znovunabytou krásu secesního paláce, uprostřed Václavského náměstí, který byl v září opět otevřen veřejnosti, a ve kterém se snoubí ultimátní moderna s tradičním okázalým stylem secesní architektury. Že je to přepych jen pro vyvolené? Nenechte se mýlit. Do W Prague můžete zajít například jen na snídani nebo drink.

Na pražském Václavském náměstí se v září otevřel někdejší slavný secesní hotel Evropa. Ten byl uzavřený od roku 2013. Nyní ho pod názvem W Prague bude provozovat celosvětový řetězec Marriott, a to jako součást své luxusní sítě W Hotels. Po rekonstrukci má hotel W Prague 161 pokojů, včetně prezidentského apartmá a k dispozici bude pro hosty i veřejnost několik restaurací, kaváren, či střešní bar s terasou, krytý bazén, fitness centrum, a také wellness.

Historie secesního hotelu Evropa

Hotel je jedním z ikonických symbolů pražské architektury a byl postaven na přelomu 19. a 20. století. Na počátku 20. století prošel výraznou rekonstrukcí a proměnil se v okouzlující secesní stavbu, která z něj učinila jedno z nejluxusnějších míst v Praze. Architekty rekonstrukce byli Bedřich Bendelmayer a Alois Dryák, jejichž práce přinesla nejen bohaté zdobení fasády, ale i nádhernou interiérovou výzdobu, která odrážela moderní prvky tehdejšího stylu. Hotel Evropa se postupně stal oblíbeným místem pro společenské a kulturní akce. Během první poloviny 20. století zde pobývala řada významných osobností, včetně umělců, politiků a obchodníků, kteří sem přicházeli za atmosférou noblesního pražského života. K tomu přispívala i jeho slavná kavárna Grand Café, která patřila k nejlepším v tehdejší Praze. Hotel si udržel svůj věhlas i během první republiky, kdy byl považován za centrum pražského společenského života. Po druhé světové válce však hotel postupně chátral a ztrácel svůj někdejší lesk. Přesto si díky svému uměleckému a historickému významu udržel status kulturní památky. V roce 2013 začala plánovaná rekonstrukce, která měla za cíl vrátit hotelu jeho původní renomé. A to se také povedlo.

Rekonstrukce W Prague, pod taktovkou Marriottu

W Prague se stal součástí koncernu Marriott Bonvoy, který zahrnuje více než 30 luxusních hotelových značek. Debut značky W v České republice přináší nový život prémiovému stylu pohostinství, který je situován v historické budově bývalého legendárního Grand Hotel Evropa. W Prague kombinuje bohatou minulost Prahy s moderními prvky vizionářského designu, skvostnou gastronomií a jedinečnými zážitky. Hotel W Prague se tak stane novou duší města, kde se spojuje historie s budoucností.

A pro co se můžeme nadchnout uvnitř? Umělecké a skleněné instalace, bohémské sklo a kolekce skleněného nádobí v restauracích, zrekonstruované atrium s původními štukovými detaily z roku 1905 a ilustracemi z roku 1925, nádhernou křišťálovou instalací od PRECIOSA LIGHTING a Pavly Doležalové, a v neposlední řadě ručně vyráběné krystaly, symbolizující české dědictví. Tedy materiály dodávající prostorům především světlo a život, ale také záměr na lokální značky i design.

Hotel, restaurace, bary i bazén

Marriott tímto počinem nepřináší jen prémiový styl pohostinství, ale také mění pražskou gastronomickou scénu,a to tím, že nabízí jedinečné kombinace chutí, které spojují tradici s experimentováním a poskytují nezapomenutelný zážitek pro každou náladu, ve dne i v noci.

Grand Café, které v 20. letech minulého století sloužilo jako centrum společenského života Prahy, ožívá v novém podání pod vedením Riccarda Giraudiho, a pod názvem Le Petit Beefbar au Grand Café. Toto stylové bistro klade důraz na sdílené pokrmy s prémiovými a lokálními druhy masa a čerpá inspiraci z celosvětové kuchyně.

W Lounge je společenským srdcem hotelu. Prostor se plynule mění z klidného ranního útočiště na živé večerní místo, s přístupem na terasu. Hosté i místní návštěvníci si zde mohou přitom vychutnat jak skvělou kávu, tak i sdílené pokrmy a signature koktejly.

V Bisou je pak možné setkat se s přáteli a vychutnat si kávu, místní vína a šumivé nápoje.

Minus One je skrytý poklad v podzemních prostorách. Hosté zde mohou navštívit prémiovou koktejlovou scénu pod vedením oceňovaného mixologa Jana Šebka, s nabídkou futuristických drinků, tak klasických koktejlů.

Od jara 2025 bude vítat hosty i Above Rooftop, sezónní venkovní terasa, s osvěžujícími nápoji, skvělým jídlem, jedinečnou hudbou a panoramatickým výhledem na Prahu.

A pokud je na vás toho jídla tak trošku moc, tak můžete využít moderní spa centrum, které kromě wellness, nabízí i bazén nebo masáže.

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingem se zabývá od roku 2016 a má zkušenosti s psaním SEO článků, případových studií, interview a PR článků. V Macchiatu působí jako šéfredaktor a orientuje se především na psaní rozhovorů a příspěvků o cestování, gastronomii a designu.

Další články

Kam na nejlepší hamburger v Brně a okolí

Kam zajít na ten nejlepší hamburger a cheeseburger v Brně a okolí

Gastronomie

12. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Dostali jste chuť na šťavnatý hamburger? Máme pro vás seznam nejlepších brněnských restaurací, které se na ně zaměřují.

Top 10 Airbnb v Miláně, které snoubí klasiku s modernou

Top 10 Airbnb v Miláně, která snoubí klasiku s modernou

Cestování

23. 1. 2025

Kateřina Rázlová

Milán je, díky své oduševnělosti a noblese, favoritem i pro ty nejnáročnější cestovatele. Kde se tam ale stylově ubytovat?

Rekonstrukce Smíchovského nádraží a jeho finální podoba

Rekonstrukce Smíchovského nádraží a jeho finální podoba

Architektura

26. 1. 2025

Kateřina Rázlová

Smíchovské nádraží čeká proměna, která změní jeho podobu na moderní dopravní uzel propojující Prahu se západem a jihem Česka.

Kam zajít na nejlepší italskou pizzu v Praze

Kam zajít na nejlepší italskou pizzu v Praze a okolí

Gastronomie

6. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Pizza, jídlo políbené ohněm a nápady, se stala fenoménem. Kam ale na tu nejlepší? Ideálně do tradiční italské pizzerie.

Dubajská čokoláda: jak se stala hitem, a kde ji v Česku koupit

Dubajská čokoláda: jak se stala hitem, a kde ji v Česku koupit

Gastronomie

1. 2. 2025

Kateřina Rázlová

Dubajská čokoláda se stala obrovským hitem, a to díky hedvábné chuti, ale také TikToku, který tato cukrovinka vzala útokem.

Nahoru