Neapol je plná kontrastů, kontroverzí, a také tradic. A stejně tak i jejich kuchyně. Ta patří na Apeninském poloostrově mezi nejlepší a je hluboce spjata s jeho historií. Pokud vás tedy čeká cesta na jih Itálie, nezapomeňte navštívit tato místa, kde můžete ochutnat tu zaručeně nejlepší pizzu v Neapoli. Věřte nám! My sami jsme je otestovali.
Pizza jako největší italský dar
Pizza, kterou všichni známe a spousta z nás i miluje, je nejspíše tím nejslavnějším italským pokrmem. Je tu ale něco, co o ní dost možná ještě nevíte, a to fakt, že úplně první pizza vůbec nebyla připravena v Itálii, nýbrž v Portugalsku. Zde ji nechala upéct královna Margaret jako dar Itálii. Pravdou ale zůstává, že první pizzerie byla skutečně otevřena v Itálii, v Neapoli. Její jméno je Antica Pizzeria Port´Alba a stojí tu dodnes. Své první strávníky ale přivítala už v roce 1738. A pokud se rozhodnete, že vaše cesta povede tam, tak se připravte i na tu nejstarší recepturu. Pizza, kterou zde můžete ochutnat je tedy zcela jiná než ta, na kterou jste zvyklý. Pokud ale vsadíte na pizzu, jak ji známe dnes, máme pro vás tři tipy, které vás jistě nadchnou, ať už si budete užívat slunce na promenádě, nasávat atmosféru v historickém centru nebo se rozhodnete navštívit rezidenční čtvrť a přilehlé pláže.
Tři nejlepší pizzerie v Neapoli
Neapol může být jakákoliv. Vřelá, špinavá, divoká, tradiční, vášnivá, a někdy dokonce i klidná. Tedy až na to, že nikdy nebude nudná. Taková z principu není a ani být nemůže. Jenže z toho všeho shluku emocí člověku může také pěkně vyhládnout. A na co jiného potom vsadit, než na pokrm, který toto město proslavil. Ano, pizza v Neapoli je jednoduše něčím, co musíte zažít. A pokud si ji chcete užít se vším všudy, máte rovnou tři možnosti.
Pizzeria Vincenzo Capuano
Pizzerie Vincenzo Capuano není zcela tradičním místem, je totiž sítí restaurací po celé Itálii, která se drží klasických ingrediencí i chutí, a především je velmi oblíbená u místních. A věřte, že ti se vyznají. Ke Capuanovi sice můžete zajít skutečně jen na pizzu, ale zato tu mají široký výběr, od klasické Margherity, přes pizzy s Buffalo mozzarellou, která je velmi intenzivní, až po smažené pizzy. Pizzeria má navíc stylový interiér, a dost možná tak naláká nejen fanoušky italské kuchyně, ale také modernějších designů. Navíc je na okraji luxusní čtvrti Chiaia, která vás přímo zavede k plážím a soukromým přístavům. Zkrátka pastva pro oči i žaludek.
Pizzeria Errico Porzio Lungomare
Jako další bychom rádi zmínili pizzerii Errico Porzio Lungomare. Ta leží přímo na neapolské promenádě, co by kamenem dohodil od hradu Castel dell'Ovo. Krásnou vyhlídku se svěžím mořským vánkem tu tak budete mít zajištěnou. A na co se v pizzerii můžete těšit? Kromě tradiční Margherity a mnoha dalších druhů pizzy, tu mají i výborné Ragú a saláty. Ano, i na tato jídla si Itálie potrpí. Errico Porzio je sice mladší, ale zato velmi vyhledávanou pizzerií. Proto se určitě připravte na chvilku čekání, než vás usadí. A to obzvláště v letních měsících. V Neapoli totiž nefunguje klasický rezervační systém tak, jak ho známe.
Palazzo Petrucci Pizzeria
A do třetice všeho dobrého tu máme pizzerii přímo v historickém centru, a to a s terasou, která vás doslova uhrane. Teď mluvíme o pizzerii Palazzo Petrucci, umístěné na náměstí San Domenico Maggiore, které protíná Španělskou a Arménskou čtvrť. I tato restaurace je často vyhledávaným místem a i tato restaurace vám nabídne jen to nejlepší z tradiční italské kuchyně. Klasicky se tu zaměřují převážně na pizzu a všechny její formy i příchutě, ale určitě v tomto případě doporučujeme i některý z předkrmů s parmskou šunkou. A věřte, že Palazzo Petrucci stojí za návštěvu především ve večerních hodinách, kdy se setmí a celé město se odí do kouzelných světel a vůní.
Pizza tip na závěr
Pokud ale upřednostňujete autentické zážitky a chcete si město pod Vesuvem užít tak, jak to dělají jeho obyvatelé, můžete zkusit Pizza Fritta v jednom z mnoha pouličních občerstvení. I když tu úplně nejlepší si objednáte jedině v malých pizzeriích Sorbillo, které jsou rozmístěné po celém městě, a které snadno poznáte podle sytě modré barvy a dlouhých front. Pokrm, který si tam objednáte, nebude pečený, ale smažený, v půlce přehnutý a naservírovaný pouze v papíře. A věřte, že je to skutečná pochoutka. Dokonce i sami Neapolitánci mají pizzu nejraději takto. Srolovanou a „na stojáka”. A vlastně nejen jí. Oni totiž celkově milují vše „na stojáka”. Pizzou počínaje a kávou končeje.
Související témata
Další články
Mnozí z vás si už jistě všimli, že metra na lince C zastávkou Pankrác pouze projíždějí, a bude se tak dít až do začátku roku 2026. A proč? Důvod je jednoduchý - výstavba a propojení koridoru s novou linkou D, která povede mezi Náměstím Míru a Depem Písnice. Na co se můžeme na této nové lince těšit?
Mohlo by vás zajímat
Trenýrkárna.cz je často skloňovaným pojmem, a to nejen pro její popularitu mezi zákazníky, ale také projekty, které na sebe nabaluje. V roce 2019 odkoupila Styx, a letos přibrala také značku Pietro Filipi. O jejím vývoji, plánech s ostatními projekty, ale i čínských fast fashion gigantech jsme si povídali přímo s jejím spoluzakladatelem a majitelem - Ruslanem Skopalem.
Přišel nový rok a s ním i čas na změnu. Stejně jako světové ekonomiky, technologické korporace, nebo módní průmysl, i my jsme se tedy rozhodli rozšířit naše portfolio. A jelikož neseme jméno jednoho z nejznámějších nápojů světa, chceme se právě na tento segment zaměřit a sdílet s vámi mapu těch nejlepších českých kaváren.
Crop bundičky, vysoké kalhoty, a především barevné ladění. Tak by se nechal shrnout styl, který je letos očekáván na všech svazích, od Špindlu až po Aspen. Ať už tedy plánujete lyžovat, užívat si v barech, toulat se přírodou nebo se naložit do horkých pramenů, bude potřeba se na to pořádně oháknout. A my přesně víme, kam pro ty tip top kousky.
Mnozí z vás si už jistě všimli, že metra na lince C zastávkou Pankrác pouze projíždějí, a bude se tak dít až do začátku roku 2026. A proč? Důvod je jednoduchý - výstavba a propojení koridoru s novou linkou D, která povede mezi Náměstím Míru a Depem Písnice. Na co se můžeme na této nové lince těšit?
Odstartoval rok 2025 a pro řadu z nás to znamená šanci, jak začít znovu nebo alespoň zlepšit to, na čem pracujeme. Nový rok totiž není jen kalendářním zlomem, ale i pomyslným mezníkem, který v naší mysli vytváří nové příležitosti a touhu po změně. Jak si ale nastavit reálné a motivující cíle a neztratit směr ani v momentě selhání?