Arte Bianca: Kousek Sicílie, pekárny a bistra, spojené v dokonalou harmonii
Plánujete letos v létě navštívit italskou Sicílii? A co se na ní před odletem ještě trošku naladit? A pokud ne, můžete si i tak dopřát její měkké osobité chutě v Praze, v ulici Bělehradská, kde naleznete řemeslnou pekárnu a bistro Arte Bianca. Ta vás nejprve potěší, a poté vám ukradne srdce, až budete nakonec volat jen: Sicilia, Sicilia, Sicilia!
Arte Bianca. To je atmosféra, nálada, vůně a krásně pomalu se linoucí tempo. Vůně čerstvého pečiva, uvolněná nálada jiho Itálie, usměvaví pekaři a spokojení zákazníci, kteří se tu zastavili při své cestě do centra, nebo si z této pekárny a bistra udělali svůj každodenní malý rituál. A není divu. Všechno tu totiž dává takový poklidný italský smysl. Detaily interiéru, výběr surovin i láska k dobrému jídlu. Zde se čas zpomalí, z běhu se přechází do chůze a „dobré ráno” se mění na „ciao!” Zde správně započaté ráno neznamená spěch s dětmi do školky, dobíhání tramvají nebo stres z ranní schůzky se šéfem. Zde se rána nesou v duchu espressa a croissantu a lehké konverzace na téma nových šatů nebo plánů na víkend. Byli jste někdy v Itálii? A přivstali jste si ráno, když jste vyráželi do ulic? Potom jste se jistě také stali svědky italského životního stylu, kdy se všichni, ještě před prací, staví ve svém oblíbeném cafe, dají si: „un cafe per favore”, a třeba se i zapovídají s barmanem nebo dalšími kolemjdoucími. Přesně tak to probíhá v Itálii. A přesně tak probíhá i zde. Jen s tím rozdílem, že se nejedná pouze o ráno, ale o celý den, od 7 hodin od rána do 7 hodin do večera.
Tradiční káva Trucillo a tajemství jejího pražení
Itálie bez kávy? Nemyslitelné. A v Arte Bianca to vědí velmi dobře. Proto zde najdete Trucillo - legendární italskou značku z Neapole, která se specializuje na vytváření kávových směsí s dokonalou rovnováhou. V každém šálku je patrná hluboká historie a nezaměnitelný způsob starodávného pražení, a to technologií up-to-the-minute s využitím těch nejkvalitnějších kávových zrn. Výsledkem je káva, která je silná, ale ne hořká. Hladká, ale ne mdlá. Zkrátka taková, jaká se pije na stojáka v malých kavárnách na jihu Itálie, zatímco v pozadí slyšíte klasické italské “Sì, certo!” A ať už si ji dáte k snídani, nebo jako po obědě, jedno je jisté – s Trucillem se na chvíli ocitnete ve skutečné Itálii.
Příběh kávy Trucillo začal v italské Neapoli v roce 1950, kde její zakladatel - Cesare Trucillo - pracoval v přístavu a vykládal kávová zrna z lodí. „Setkával se zde s nejlepšími obchodníky a dovozci kávy, brzy s nimi navázal bližší spolupráci. V té době pociťuje Cesare Trucillo stále silnější vášeň ke kávě. Jeho entuziasmus sdílela celá rodina, zvláště jeho tři synové: Umberto, Matteo a Vittorio. Vztah ke kávě a odhodlání pracovat se stalo důvodem k založení firmy Caffé Moka Salerno. Ta se velmi rychle začala prosazovat na trhu a získávala respekt mezi italskými kávovými společnostmi,” vypráví současní majitelé na oficiální webové stránce.
Maritozzo, Cannolo a Focaccia v podání Giacoma Candida
Za Arte Bianca stojí Giacomo Candido, pekař se srdcem plným vzpomínek na Sicílii, který se po vystudování Univerzity v Bologni rozhodl, že se budu věnovat pekařině. V jeho pečení se snoubí tradice, řemeslná preciznost a emoce. Jeho recepty jsou tak úžasné díky genům, které zdědil po prababičce. Každý kousek, který zde ochutnáte, je tak jako rodinný příběh, jen plněný pistáciovou náplní a zabalený do křupavé kůrky. A na co zde připravit vaše chuťové buňky? Na dopoledne v rozpálených italských uličkách, které doslova přetéká malými kavárnami a bistry. A přesně na takových místech si můžete objednat například Maritozzo. Římský dezert vyráběný hned ve třech variantách: Pistáciový sen, Krémová klasika nebo Čokoládové potěšení. Když se řekne Itálie, většině z nás se ale dost možná vybaví cannolo. Křupavá trubička z těsta, plněná jemným krémem z ricotty a pistáciovou posypkou pro extra crunch. A do třetice všeho dobrého se tu nabízí i Focaccia, pro všechny, kteří holdují spíše slanému. Málokdo přitom umí tak výbornou focacciu jako Giacomo. Tenká, jemně křupavá, přitom vláčná a hlavně poctivě plněná. A hned v několika variantách, jako například Focaccia Caprese nebo Focaccia con Mortadella.
Tím to všechno ale samozřejmě jen začíná. Pro skutečné italské příznivce tu Giacomo má klasické cornetto s pistáciovou náplní (croissant), Fiocco di Neve, a samozřejmě také pizzu. Protože právě tradiční neapolská pizza otáčí svět dokola. A co když zrovna prožíváte bussy season a nemáte čas ani na chvilku posedět s přáteli v bistru? Potom vám Giacomo rád dopřeje svůj italský úm i doma. A objednávat můžete přes e-shop.
E-shop Arte Bianca: Splněný sen pro všechny, kdo si rádi dopřejí Itálii i doma
Nestíháte návštěvu? Nebo chcete vzít kousek Itálie i na víkend k rodičům? Arte Bianca má vlastní e‑shop, díky kterému si můžete všechno tohle dopřát i doma. Nebo na chalupě či v kanceláři. E-shop nabízí pečivo a sladké dezerty, stejně jako pizzu a focaccia. Vše si můžete pohodlně vyzvednout osobně, nebo si nechat doručit přes WOLT. Pokud tedy hledáte perfektní brunchový balíček pro víkendové ráno, nebo sladkou tečku ke kávě, Arte Bianca je tu právě pro vás.
Autor
Další články
Eska je oblíbená pro své minimalistické prostory, lokace i pečivo, které se tu připravuje udržitelně a s důrazem na tradici.
Křupavý chléb, domácí rolky i croissanty na milion způsobů. To je atmosféra Tisse Bakery v ulicích Krkonošská a Nuselská.
Pekárna a bistro Arte Bianca vás nejprve potěší, a poté vám ukradne srdce, až budete nakonec volat jen: Sicilia, Sicilia!
Mini bistro Šodó, nacházející se v pražských Dejvicích, vás zve na poctivé chutě, klasické české pokrmy a domáckou atmosféru.
Kavárny Černá Madona vás potěší výbornou kávou, zákusky a svými kubistickými interiéry vás přenesou do začátků 20. století.