Brasileiro U Zelené žáby: Brazilská pohostinnost českého Ambiente
Interiéry restaurae Brasileiro U Zelené žáby.
Gastro síť Ambiente provozuje v Praze skutečně široké portfolio restaurací. Pravdou ale je, že jednou z těch nejslavnějších bylo, je a bude Brasileiro. Restaurace, která dostala přízvisko U Zelené žáby, servíruje to nejlepší z Jižní Ameriky již dvacet dva let a v její kuchyni vládne otec se synem. Dostali jste chuť na pořádnou flákotu? Tak se nechte unášet na vlnách brazilských chutí s námi! Zveme vás!
Brasileiro u Staroměstského náměstí je v Praze dobře známým podnikem, který si své renomé vytváří už dlouhá léta. Za kulinářskými zážitky tu stojí šéfkuchař Martin Matys, společně se svým synem Danielem. Jeho tým čerpá inspiraci přímo ze samotného srdce Brazílie, což se odráží v autenticitě podávaných pokrmů, ale i celkové atmosféře. Restaurace je ideálním místem pro nejrůznější příležitosti, jako obchodní schůzky, rodinné oslavy ale i romantická večeře nebo setkání s přáteli. Pro menší skupiny je tu k dispozici salonek pro osm osob. A pokud si chcete vychutnat jejich speciality z pohodlí domova, můžete si jídlo objednat online.
Karnevalové kombinace chutí a vůní
Maso, sladké, ale například i brazilské sushi. Tak by se nechalo shrnout menu restaurace Brasileiro do jedné věty. Ale upřímně? Ty bychom se také připravili o mnohé. Protože Brasileiro U Zelené žáby je mnohem víc než jen mezinárodní kuchyně. Celý zážitek je započat konceptem bufetu, kde si můžete vybírat v nekonečném proudu salátů. Poté vám obsluha začne nosit grilované speciality restaurace, a to přímo ke stolu. A pokud vám jedna porce nestačí, nevadí. Jak totiž v Brasileiru říkají: „Nebojte se říct si o přidání – rádi vám cokoli přineseme znovu, i když u vás passador zrovna byl.” Místní obsluha, nebo-li pasadoři obsluhující v tradičních zástěrách, vám tu tak budou servírovat jeden šťavnatý kousek za druhým – od filetu mignon přes jehněčí kýtu až po vepřovou krkovici s ananasovou hořčicí. A když už máte pocit, že jste plní, přijde na řadu jejich slavný grilovaný ananas. Nic naplat, bez něj by nebyl večer v Brasileiru kompletní. Každý chod je tu přitom oslavou brazilské rozmanitosti a karnevalem chutí, které nemají konce. Tedy dokud si sami neřeknete. Zde totiž stačí pouze otočit kartičku a ukázat červenou. I když, smažený banán by se tam možná ještě vešel.
Zelená pro rekonstrukci interiérů
Po více než dvacetiletém provozu prošla restaurace také mnoha rekonstrukcemi. Tou nejvýraznější bude ale jistě modernizace z loňského roku. A výsledek? Místo, které doslova voní zelenou a udržitelným luxusem. Designérka Denisa Strmisková tu vsadila na kombinaci exotického dřeva, zeleného kvarcitu a rafinovaného osvětlení, které připomíná stínění amazonského pralesa. K tomu přidejte ikonický nábytek dánské značky Carl Hansen & Søn a měkké tóny zelené a cihlové, inspirované historií domu U Zelené žáby. Atmosféru potom dotváří vlastní difuzéry s vůní, připomínající čerstvou limetku a praženou kávu. Je to zkrátka jako vstoupit do jiného světa. Světa, kde se jídlo stává rituálem a design zážitkem.
Brasileiro a jeho chutě na sladké
Sladká tečka? Ne! V tomto případě to bude spíše divoká samba. Dezerty v Brasileiru U Zelené žáby jsou totiž stejně odvážné jako jejich hlavní nabídka. Smažený banán je zde vlajkovou lodí a je doporučován široko daleko za zdmi restaurace. Stejně dobře vám po večeři sedne i grilovaný ananas, který má navíc i podporuje trávení. Stejně dobré jsou ale například i zmrzlina obalená v pistáciích s horkou čokoládou (která je také jeden z nejstarších dezertů v historii Ambiente) a tradiční brazilský dezert quindão. Brasileiro U Zelené žáby ve vás má zkrátka probudit jihoamerické vášně k jídlu, a třeba i k něčemu jinému. Ne nadarmo na svém Instagramu totiž doporučují užít si dezerty „na půl” a ve dvou. Tím to všechno přece vždycky začíná.
Tým z Ria a teambuldingy v Brazílii
Když se v roce 2003 poprvé otevřelo Brasileiro U Zelené žáby, nebylo to jen o přenesení brazilských chutí na české talíře. Byl to odvážný krok přenést celou kulturu, atmosféru a přístup k pohostinnosti z Ria de Janeira do historického centra Prahy. A aby to skutečně nebylo jen o jídle, ale o autentickém zážitku, rozhodlo se také přivedení brazilských kuchařů. „Známý Tomáše Karpíška za nás v Riu podal inzerát do jednoho časopisu – a do druhého dne se přihlásilo asi sto padesát lidí. Nakonec jsme jich vybrali dvanáct. Život tady nebyl pro Brazilce úplně jednoduchý. Do Česka přiletěli 17. prosince, do velkých mrazů a bez teplého oblečení. Na letiště jsme pro ně jeli s péřovými bundami a jelením lojem, některým z nich během cesty na ubytování dokonce omrzly tváře. Z původní party nezůstal v restauraci nikdo, ale Brazilce máme v týmu dodnes. Služebně nejstarší je náš passador Wellington, veselý chlapík, který se tady dokonce oženil. Chvíli sice trvalo, než jsme si zvykli na jejich způsob uvažování, ale dneska si bez nich Brasileiro neumíme představit,” vzpomíná šéfkuchař Martin Matys. Aby tým udržel krok s autenticitou a neustále se inspiroval, podnikají zaměstnanci Brasileira také cesty do Brazílie (naposledy v roce 2018 do São Paula). A ty rozhodně nejsou pouze o ochutnávání nových jídel, ale o hlubším pochopení brazilské kultury, kulinářských technik i pohostinnosti. Díky těmto krokům se Brasileiro U Zelené žáby stalo místem, kde zažijete kousek Brazílie v srdci Evropy. Je to důkaz, že když se spojí vášeň, odvaha a respekt k jiné kultuře, může vzniknout něco opravdu výjimečného.
Související témata
Autor
Další články
Restaurace Vallmo je na první pohled nenápadný podnik, který vás ale ihned uhrane svou atmosférou i tradičním českým menu.
Slavné Brasileiro U Zelené žáby, ze sítě rstaurací Ambiente, servíruje to nejlepší z Jižní Ameriky. A to již dvacet dva let.
V MADA icecream se rozhodli, že svým zákazníkům dopřejí tradiční chutě ve zcela neobvyklé formě. Jako srolovanou zmrzlinu.
Restaurace Vegan's Prague je skrytá kolemjdoucím, a zároveň nabízí špičkové gastro i jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Praze.
Vintage, glam, ale především chutě a kvalita. Řeč je o zmrzlinárně Ještě jednu a jejím poselství nezůstat jen u jedné porce.