Do jakých restaurací zajít na nejlepší steaky v Brně a okolí
Vyhlášené restaurace v Brně, kam zajít na dobrý steak.
Steak je králem mezi masy. Připravit ho můžete na tisíce, způsobů, dochutit klasickými přílohami nebo dresingy a stejně bude k nakousnutí. Steaky se navíc postupem času staly pokrmem pro náročné. To dokazují i vyhlášené restaurace v Brně, které jsme pro vás vytipovali, a které se chlubí vybraným masem i chuťovou alchymií. Teď se už jen zbývá rozhodnout, zda rare, medium nebo well done.
Skvěle připravený prvotřídní steak, dresing, který k pokrmu perfektně pasuje, a příjemná atmosféra. Ne všude tuto sehranou kombinaci najdete. Ale když se to sejde, je to opravdu zážitek. Tak se pojďte nechat inspirovat, které brněnské podniky vám přesně toto všechno zajistí.
Původ steaků
- Argentina: Země, kde je hovězí doslova národním pokladem. Krávy zde žijí na rozsáhlých pampách, což dává jejich masu šťavnatost a jemnou chuť.
- USA: Plemeno Black Angus patří k nejoblíbenějším. Farmy se u něj zaměřují na správné mramorování masa, což znamená vyšší podíl tuku a bohatší chuť.
- Japonsko: Hovězí plemeno Wagyu Kobe je nejexkluzivnější hovězí na světě, které je ceněné pro svou extrémně jemnou texturu a tukovou mramoraci.
- Brazílie: Hovězí z této země je známé svou šťavnatostí a výraznou chutí díky přírodnímu chovu na rozlehlých pastvinách.
Nejlepší steakové restaurace v Brně
Kam tedy zajít na ten nejlepší steak? Dobrých restaurací v Brně roste jako hub po dešti. Ty nejvyhlášenější jsou ale přece jen něčím výjimečné. Luxusní japonské Wagyu Kobe, lávový gril na přípravu steaků nebo steakhouse spojený s řeznictvím. To jsou možnosti, které se v moravské metropoli nabízí. A nejen to. Chcete je znát všechny?
Monte Bú
Pokud hledáte špičkový steakhouse v Brně, Monte Bú je trefou do černého. Restaurace inspirovaná divokým západem servíruje prémiové steaky, grilované speciality a autentické pokrmy americké i mexické kuchyně. Právě sem také často zavítají i renomovaní kuchaři, jako je Zdeněk Pohlreich nebo soutěžící z MasterChefa. Monte Bú ale není jen o dokonalém mase. Ukrytá tu je i výjimečná sbírka exkluzivních rumů, které můžete objevovat během řízené degustace s odborným sommeliérem. Ten vás provede chutěmi Karibiku, Jižní Ameriky i dalších koutů světa. Degustace lze rezervovat online, stejně jako dárkové poukazy, které jsou skvělým tipem na narozeninový či jako vánoční dárek. A co dál? Kromě ikonických steaků, včetně luxusního Wagyu Kobe, najdete v menu i saláty nebo vegetariánské speciality.
Pavillon Steak House
V samotném srdci Brna se nachází exkluzivní steakhouse, kde si na své přijdou milovníci dokonale připraveného masa. Specializuje se na prvotřídní steaky, včetně luxusního Wagyu, a další druhy masa, které vám ochotně doporučí obsluha podle chuti a způsobu přípravy. Na menu nechybí ani šťavnaté slidery, čerstvé mořské plody či jídla pro nejmenší hosty. Restaurace nabízí klidnou a elegantní atmosféru, ideální pro večeři ve dvou nebo setkání s přáteli u sklenky vybraného vína či pravého Champagne. Na rozdíl od podniků v rušném centru města zde zároveň nebudete bojovat s parkováním. V blízkosti totiž najdete hned několik parkovišť včetně Janáčkova parkovacího domu. Otevřeno je denně od poledních hodin až do pozdního večera, přesnou otevírací dobu pro jednotlivé dny najdete na webových stránkách restaurace.
Úrovně propečenosti
- Rare (krvavý, cca 49–52 °C): Takový steak je pouze lehce opečený na povrchu, uvnitř zůstává červený a šťavnatý. Ideální pro milovníky syrového masa, kteří si chtějí vychutnat plnou chuť hovězího.
- Medium Rare (středně krvavý, cca 54–57 °C): Uvnitř je stále červený, ale začíná být hutnější a šťavnatější. Nejčastější volba mezi kritiky jídel. Takové maso si totiž zachovává si chuť i texturu.
- Medium (střední, cca 60–63 °C): Maso je růžové, ale již nekrvavé. Má jemnou texturu, šťavnatost a vyváženou chuť. Univerzální volba pro ty, kteří nechtějí maso ani moc syrové, ani příliš propečené.
- Medium Well (středně propečený, cca 65–69 °C): Uvnitř je jen lehce růžový střed, jinak je steak téměř zcela propečený. Doporučuje se pro ty, kdo se syrového masa trochu bojí.
- Well Done (zcela propečený, cca 71 °C a více): Steak je kompletně propečený, bez růžového středu. Má pevnou texturu a může být sušší, pokud není připravený z dostatečně mramorovaného masa.
Prime Steak Restaurant
Prime Steak přináší do Brna nový standard pro milovníky kvalitního masa. Tato novější restaurace se zaměřuje především na Ribeye a T-Bone klasiku, která ale nikterak nezaostává chutí. V nabídce dále najdete i výborné přílohy a domácí dresingy. Restaurace se pyšní ale nejen výborným jídlem. Jakmile do ní vejdete, tak pocítíte jedinečnou atmosférou, která vás vtáhne do světa americké steakhouse kultury. Kromě toho se v Prime Steak Restaurant můžete těšit večery zaměřené na degustaci lokálních vín, kde si na své přijdou i ti nejnáročnější. rezervaci v tomto případě ví než doporučujeme.
Butcher’s
Butcher’s navazuje na více než 20 let zkušeností v gastronomii a přináší jedinečný koncept, inspirovaný americkou kuchyní. Butcher’s se zaměřuje na dokonalý steakhouse zážitek s prvotřídní nabídkou grilovaných specialit. Restauraci najdete v Židenicích a na menu nechybí široká škála předkrmů, čerstvé saláty, šťavnaté burgery, prvotřídní steaky, těstoviny nebo sendviče. Milovníci masa si mohou dopřát vepřovou kotletu, medailonky i tuňákový steak. Zajímavostí zde je také unikátní lávový gril, který pokrmům dodává nezaměnitelnou chuť. Butcher’s je navíc přívětivý i pro rodiny s dětmi. Kromě pohodového prostředí zde tak najdete speciální dětské menu. Ať už se chystáte na oběd s rodinou nebo večeři s přáteli, podnik slibuje nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Nejlepší řezy masa
- Ribeye: Steak který vyniká bohatou chutí díky vyššímu podílu tuku.
- Svíčková: Nejjemnější maso, téměř bez tuku, s máslovou texturou.
- T-Bone: Tento steak je řezaný z oblasti kříže. Na jedné straně kosti se tak nachází kousek filetu, zatímco na druhé straně je větší kus svíčkové.
- Roštěná: Chutné a vyvážené maso s mírným tukovým krytím.
- Tomahawk: Efektní steak s dlouhou kostí, ideální pro grilování.
Mikrofarma
Pokud hledáte maso té nejvyšší kvality, čerstvou zeleninu, voňavé sýry nebo lahvinku dobrého vína, Mikrofarma je přesně tím místem, kam zavítat. Tento unikátní koncept propojuje řeznictví s lokálními farmami a přináší poctivé suroviny přímo na váš stůl. Mikrofarmu aktuálně najdete na třech místech – dvě pobočky sídlí v Brně a jedna v Praze. Pokud jste v Brně, rozhodně doporučujeme návštěvu pobočky Mastný trh, která se paradoxně nachází na Zelném trhu. Její atmosféru dotváří krásný vnitroblok s vertikální zahradou a okolí plné dalších skvělých podniků. Především si tu ale můžete dát něco moc dobrého k jídlu. Například lahodný dýňový krém nebo šťavnatý sendvič. Pokud však dáváte přednost pohodlí domova, stačí objednat online přes e-shop a zboží si buď vyzvednout na prodejně, nebo si ho nechat doručit až ke dveřím. Mikrofarma je lovebrand, který si zakládá na kvalitě, férových cenách a podpoře lokálních producentů. Ať už sháníte čerstvé maso, lahůdky na večer nebo jen chcete vyzkoušet nový gastronomický zážitek, tohle místo rozhodně stojí za návštěvu.
Související témata
Autor
Další články
Café Savoy je prožitek z vysoké gastronomie, zabalený do pozlátka dekadence. A přesně tímto renomé nás Savoy také láká.
Café Momenta bylo založeno jako splněný sen Táni Kmenta, která miluje Francii, a to nejlepší z ní se rozhodla dopřát i Brnu.
Restaurace Mlýnec se může pochlubit exkluzivním menu, interiérem, servisem, a především úchvatným výhledem na Karlův most.
Navštívit SKØG je jako únik do Skandinávie. Plné přírodních materiálů a tvarů, a také kávy a jídla, které zahřejí u srdce.