Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DOK Liberec: Pekárenský přístav naděje na drsném severu

6 minut čtení

DOK Liberec: Pekárenský přístav ve městě na severu

Severní vítr je krutý, a když pořádně zafouká, je dobré mít se kam schovat. Zvláště v chladném Liberci. Stotisícové město pod Jizerskými horami ale umí i zahřát. Třeba čerstvým chlebem a křupavými rohlíčky A jedno takové místo naleznete i v DOK Liberec, který nabízí příjemná místa na posezení, skvělé snídaně, domácí polévky, ale především řemeslně pečené chleby, a to vše v jedné malé pekárně.

Jste z Liberecka nebo se tam chystáte na výlet? A plánujete se zastavit pro čerstvý chleba, na kávu, nebo rovnou oběd? Skvělý nápad! Na procházkách po větrném Liberci totiž snadno vyhládne a něco k zakousnutí bude vždy dobrý nápad. A jedním takovým místem je i DOK Liberec. V centrální části prostoru je kavárna, za prosklenou stěnou vedle kavárny běží proces pražení kávy i vše ostatní s ním spojené a na ochozu jsou místnosti pro kurzy, workshopy. Spojení architektury, gastronomie a komunity přitom dává DOKu výjimečný status. A z místní pekárny se stal katalyzátor změn i důkaz, že i v bývalé průmyslové zóně může vzniknout něco živého, voňavého a smysluplného. Do nedávna zde vše přitom bylo úplně jinak. V roce 2017 ale vyhráli bratři Karel a Martin Kozlové výběrové řízení u Českých drah, které sem hledaly nájemce, v srpnu 2020 DOK otevřeli a udělali z něj doslova liberecký maják naděje.

DOK Liberec a jeho industriální atmosféra

DOK Liberec: Pekárenský přístav ve městě na severuFoto: DOK Liberec | Nordbeans kavárna a pekárna

Interiéry pekárny v DOK Liberec.

DOK Liberec: Pekárenský přístav ve městě na severuFoto: DOK Liberec | Nordbeans kavárna a pekárna

Interiéry pekárny v DOK Liberec.

Na místě, kde dříve rachotily vlaky a uskladňovalo se zboží, dnes najdete jednu z nejútulnějších kaváren a pekáren na severu Čech. Nordbeans v DOKu Liberec, umístěný v bývalém drážním skladu nedaleko centra města, spojuje industriální estetiku s moderní architekturou a autentickým přístupem ke gastronomii. Prostor byl zrekonstruován s citem, aby zachoval původní atmosféru, a zároveň nabídl nové a útulné zázemí. Obrovská dřevěná konstrukce připomínající dům, vysoké stropy a kovové prvky tu krásně kontrastují s vůní čerstvého pečiva a kávou z pražírny Nordbeans, která sídlí uvnitř. DOK tak nenabízí pouze další food corner. Je to multifunkční prostor, kde se potkávají lidé – k ranní kávě, pracovnímu obědu i večernímu posezení. A je to i místo, kde se o chlebu nemluví jen jako o potravině, ale jako o rituálu, který začíná dávno předtím, než první bochník spatří světlo dne.

Žito i pšenice, malý i velký

Za celým provozem stojí filozofie, která se nezakládá jen na marketingových frázích, ale na skutečné úctě k surovinám. Kvalitní zpracování žitné mouky z Mlýnu Dubecko a pšeničné mouky z Mlýnu Raspenava, lokální kvas, sůl a ruce pekařů – to je základ. V DOKu tak nečekejte zlepšováky nebo urychlovače kynutí. Naopak. Každému těstu je dopřán čas, který potřebuje. A stejný přístup platí i pro další části podniku. Ať už jde o sezónní polévku, párky od Řezníka Nového, nebo holandský řízek, každý produkt prochází rukama lidí, kterým záleží na kvalitě i původu.

Poctivý chleba je základ gastronomie i běžného denního života.

Základem všeho je ale v DOKu chléb. A ne ledajaký. Místní pekaři vsadili na přirozený kvas, dlouhé kynutí a mouku z regionálních mlýnů. „Poctivý chleba je základ gastronomie i běžného denního života. Co víc si může člověk po ránu přát než krajíc chleba s máslem a šálek kávy,” uvádí Nordbeans na svém webu. vybírat tu tak můžete z:

  • Žitný chléb (1 000 g): chléb pečený z BIO žitné mouky z Mlýnu Dubecko. Nejdůležitějším výrobním nástrojem jsou tu ale ruce pekařů. Ne nadarmo se totiž říká, že každý chleba nese otisk svého pekaře.
  • Pšenično-žitný chléb DOK (1 000 g): chléb, který získal ocenění Regionální potravina Libereckého kraje.
  • Půlka pšenično-žitného chleba DOK (500 g): pro ty, kteří si na celý bochník netroufnou, ale nechtějí si výherce nechat ujít.
  • Žitný chléb (500 g): Menší verze oblíbeného  kváskového chleba, který je více hydratovaný, a tím pádem vydrží čerstvý klidně 4 dny.

Křupavé pečivo, voňavá káva a mnoho dalšího pod střechou DOKu

Pekárna Nordbeans je srdcem celého komplexu DOK, ale rozhodně není sama. V proskleném prostoru nad pecemi se nachází kavárna s výhledem, takže můžete při své oblíbené kávě sledovat, jak se zde mihne život i každodenní rutiny, jako nákup chleba či kávy na doma. Kávu zde připravují z vlastních zrn Nordbeans – výběrové kávy z různých koutů světa, která se praží přímo na místě. A kromě chleba a kávy tu můžete ochutnat i další dobroty. Nás zaujala například bylinková míchaná vejce, turecká vejce s jogurtem, či veganský talíř. Výběr ale bude samozřejmě jen na vás. Jedno je ale jisté, vše se tu odehrává v prostředí, které dokonale dokresluje drsný sever - dřevěné lavice, čistý design, světlo proudící z velkých oken, vůně čerstvě namleté kávy a přátelská atmosféra ve vzduchu.

Rozcestník DOK Liberec

Rozcestník navržený tak, aby lépe propojil čtenáře s DOK Liberec.

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingu se věnuje od roku 2016. Má zkušenosti s tvorbou obsahu pro e-shopy a vyhledávače letenek. V Macchiatu je spoluzakladatel a šéfredaktor, zaměřuje se na psaní rozhovorů, článků o realizaci architektonických projektů i PR článků.

Další články

Krafin: Kde se pečou dobroty pro bezlepkáře, lidi v nouzi i Billie Eilish

Krafin: Kde se pečou dobroty pro bezlepkáře, lidi v nouzi i Billie Eilish

Gastronomie

10. 11. 2025

Kateřina Rázlová

Pekárna, kavárna i catering. Tak se nechá krátce shrnout Krafin, který můžete navštívit na adrese Voroněžská 19, Praha 10.

Občanská plovárna: Do poříčních lázní na váš rodinný brunch i firemní party

Na Občanskou plovárnu na rodinný brunch i firemní party

Gastronomie

21. 10. 2025

Kateřina Rázlová

Občanská plovárna v Praze funguje jako prostor pro setkání u řeky, kde lze zažít unikátní firemní party i rodinný brunch.

Nahoru