Kam zajít na nejlepší italskou pizzu v Praze a okolí
Tipy na nejlepší pizzu v Praze
Pizza. Jídlo políbené ohněm a nápady. I tak by se nechal definovat slaný koláč, pocházející z Itálie a vyvolávají jen ty nejkrásnější pocity. Díky cestovatelům, obchodníkům i mlsným jazýčkům elity se postupem času tento pokrm dostal i do zbytku světa a stal se z něj fenomén. Dnes si pizzu objednáváme u stánků, ve fast foodech nebo pečeme doma. Ty ikonické však nabízí především restaurace, které mají své receptury, a především pece. A kam v Praze na tu nejlepší? Ideálně do tradiční italské pizzerie.
Původní myšlenka pizzy je vlastně neskutečně jednoduchá. Pouze mouka, olej, droždí, cukr a sůl. Jenže, když dva dělají totéž, není to totéž. A u pizzy to platí dvojnásob. Pokud si tak chcete užít dokonalé splynutí chutí a vůní, bude potřeba trošku zapátrat. Nebo ne? My jsme se rozhodli vám vaše hledání ulehčit a podle hodnocení i vlastních zážitků jsme vybrali ty nejlepší pizzerie v Praze, kde můžete zakusit, co to znamená "bella vita”. Protože přesně tyto pocity ve vás skutečně dobrá pizza vyvolá.
Krátce o pizze
Pizza je jednoduché, ale geniální jídlo a její kořeny sahají tisíce let do minulosti. Již ve Starověku si Egypťané, Řekové i Římané pochutnávali na placatém chlebu, který si dochucovali olivovým olejem a bylinkami. Skutečný zlom však nastal v 16. století, když se do Evropy dostala rajčata z Jižní Ameriky. Původně je Evropané považovali za jedovatá, ale chudí obyvatelé Neapole je začali přidávat na těsto a vznikla první forma pizzy, jak ji známe dnes. V roce 1889 upekl slavný neapolský pekař Raffaele Esposito pizzu pro italskou královnu Margheritu Savojskou a připravil ji v barvách italské vlajky, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Královně tak zachutnala, že ji Esposito pojmenoval Pizza Margherita a legenda byla na světě. Z Neapole se pizza postupně rozšířila do celého světa. Největší boom ale přišel s italskými migranty, kteří si recept přivezli do USA. V roce 1905 otevřel Gennaro Lombardi v New Yorku první pizzerii v Americe, a tím začala zlatá éra tohoto pokrmu. Dnes je pizza známá ve všech koutech světa a každý národ si ji upravuje podle svého gusta. A perlička na závěr? Každý rok se na světě sní přibližně 5 miliard pizz.
Nejlepší pizzerie v Praze
Dát dohromady nejlepší pizzerie v Praze naštěstí není problém. Míst s kvalitními surovinami, ověřenými postupy a zaručeným výsledkem rozhodně neubývá. Spíše naopak. Kde nám v Praze ale chutná nejvíce? Ověřené pizzerie nezklamaly a naopak překvapily. A nováčci na scéně nám doslova vzali dech.
Pizzeria Da Pietro
Naši první volbu zná v Praze téměř každý. Pizzeria Da Pietro je spíše novějším konceptem, a přesto se do povědomí místních i turistů zapsala jako vrchol italské gastro scény v Česku. Minimalistickou pizzerii naleznete na Vinohradech a v její nabídce můžete vybírat jak z klasik, tak i speciálních verzí, například s pečenými bio rajčaty nebo s dýňovým pyré. V menu si dále můžete vybrat z tradičních italských předkrmů nebo naopak dezertů, mezi nimiž nás zaujala především babá, tedy klasická kynutá brioška, plněná pistáciovým krémem. To ale rozhodně není vše, čím Da Pietro na první pohled zaujme. Za zmínku rozhodně stojí i interiéry pizzerie, které připomínají bauhaus. Netradiční spojení moderny z počátků 20. století a staré dobré Itálie tak v člověku vyvolá až dekadentní pocity.
Neapolis
Stýská se vám po loňské dovolené v Itálii? Potom si po práci nebo o víkendu udělejte radost a zajděte si na večeři do Neapolis. Toto místo v lehce industriálním stylu nadchne všechny milovníky pizzy, ale také rizot a těstovin. Kromě toho Neapolis nabízí například výborného marinovaného lososa s bylinkami, tradiční sicilský dezert Cannolo, nebo pizzu s černými lanýži. Velkým lákadlem zde je ale i autentický zážitek. A o ten se - kromě autentických interiérů - postará i servis. Například stříhání pizzy nůžkami je pro Česko zatím stále ještě netypické a pizzerie, kde můžete tento „jev” pozorovat, leží převážně na Apeninském poloostrově. „Naše kuchařské mistrovství je vyjádřením lásky k dobrému jídlu.” Tak to stojí na jejich webu a my můžeme pouze přitakávat.
Grosseto Vinohrady
Grosseto se postupem času stalo v Praze pojmem. Přes den se tu štafety ujímají business mani, kteří chtějí odlehčit seriózní atmosféru schůzky, a večer jí potom předají zamilovaným párům, přátelům i celým rodinám. Grosseto zkrátka milují všichni a my jim musíme dát za pravdu. Na pizzu se sem totiž každý rád vrací. A pokud máte italskou kuchyni rádi, ale upřednostňujete jiné chutě, určitě doporučujeme i jejich rizota. A to rozhodně není vše. Grosseto dlouhodobě láká i na skvělé složení vinného lístku i naprosto skvostný Fondant al cioccolato. A co s vámi taková smršť chutí udělá? Dopadnete stejně, jako my ostatní. Budete se chtít vracet znovu a znovu.
Pizza Nuova
Další italský základ a další propečené chutě. Pizza Nuova je součástí konceptu Ambiente, nachází se v Revoluční ulici a v její nabídce září především tradiční neapolská Margherita. Pochutnat si zde můžete ale i na výborných těstovinách, rybách a mořských plodech. Kromě toho je Pizza Nuovo specifická i svou nabídkou degustačních menu, které se trefně dělí na Neapol a Kampánie. Kousek od náměstí Republiky tak můžeme navštívit další důkaz o tom, že Praha už dávno neplatí za gastro barbara, a že tu můžeme objevovat mnohem víc, než jen smažák nebo řízek.
San Carlo
San Carlo je bezesporu skvělá cesta, jak uchopit české gastro. Síť italských pizzerií dlouhodobě platí za jednu z těch nejlepších v Praze. Je to klasika, je to vyzkoušené, ověřené a stále velmi oblíbené. San Carlo zkrátka nabízí vše, po čem český zákazník touží. Díky tomu tu hosté mohou ochutnat tradiční neapolskou pizzu, ale také výbornou minestrone nebo tomatovou polévku. Ty si tu našly své stálé místo v nabídce a to je dobře, protože česká klientela právě polévky velmi ocení. A pokud si nemůžete vybrat, doporučujeme pizzu Bufalina. Ta má podobný základ jako klasická Margherita, ale je doplněna buvolí mozzarellou, tedy sýrem, který se běžně na pizzu přidává i v Neapoli.
Související témata
Autor
Další články
Milán je, díky své oduševnělosti a noblese, favoritem i pro ty nejnáročnější cestovatele. Kde se tam ale stylově ubytovat?
Dostali jste chuť na šťavnatý hamburger? Máme pro vás seznam nejlepších brněnských restaurací, které se na ně zaměřují.
Smíchovské nádraží čeká proměna, která změní jeho podobu na moderní dopravní uzel propojující Prahu se západem a jihem Česka.
Pizza, jídlo políbené ohněm a nápady, se stala fenoménem. Kam ale na tu nejlepší? Ideálně do tradiční italské pizzerie.
Dubajská čokoláda se stala obrovským hitem, a to díky hedvábné chuti, ale také TikToku, který tato cukrovinka vzala útokem.