Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kam zajít na vyhlášené japonské sushi v Ostravě a okolí

Gastronomie

2. 3. 2025

7 minut čtení

Kam zajít na vyhlášené sushi v Ostravě a okolíFoto: freepik.com

Tipy na naejlepší sushi restaurace v Ostravě? Známe je!

Sushi, po kterém se jen zapráší. I tak by se nechali pojmenovat podniky v Ostravě, které se specializují na tuto asijskou pochoutku, a které jí věnují obrovské množství času a lásky. A to je dobře. Protože jedině tak se rodí kvalita, tradice a vyvážené chutě. Jedině tak se rodí legendy. Připravili jsme pro vás kompletního průvodce sushi podniky po Ostravě, který vás zavede do míst, kde se snoubí autentické chutě, čerstvé suroviny a mistrovská práce sushi mistrů.

Ostrava nabízí kompletní portfolio zábavy. Příjemně kompaktní město je protkané zelení, nabídne vyváženou dávku historie, průmyslu i moderní architektury. A navíc zde můžete zajít na sushi. Na výborné sushi, které potěší snad všechny chuťové buňky a překvapí svým designovým obalem. A ne, teď nemluvíme o mořské řase nebo okurkovém plátu. Myslíme tím celkové pojetí jídla i interiérů restaurací, které jakoby chtěli říct: „Vítejte v Ostravě! Ve městě jako žádném jiném!”

Sushi: Kde se zrodilo a kdo ho nenáviděl

Sushi dnes vnímáme jako luxusní pochoutku, která je symbolem japonské kuchyně a jeho původní varianta (jak všichni tušíme) pochází z jihovýchodní Asie, kde se ryby konzervovaly v kvašené rýži. Tato metoda uchování potravin se později dostala do Japonska, kde se postupně proměnila v podobu, jakou známe dnes. Moderní sushi, tedy čerstvá ryba servírovaná s ochucenou rýží, vzniklo v Edo období (17.–19. století) v Tokiu. Pouliční prodavači začali nabízet nigiri sushi, malé válečky rýže s kouskem syrové ryby navrchu, které si lidé mohli vychutnat rychle, téměř jako dnešní fast food. Ve 20. století se sushi dostalo mimo Japonsko, a to především díky imigrantům a oblibě japonské kuchyně mezi zahraničními gurmány. Největší boom však přišel v 60. a 70. letech v USA, kde vznikly nové variace jako California roll, upravené tak, aby více vyhovovaly západním chutím. Dnes je sushi populární po celém světě. Lidé si ho oblíbili pro jeho svěží chuť, estetickou stránku i údajné zdravotní benefity. Ale přestože je dnes sushi milováno, ne vždy tomu tak bylo. V jeho počátcích se na syrovou rybu pohlíželo s podezřením a západní svět si na sushi dlouho zvykal. Někteří konzervativní gurmáni ho dokonce odmítali, a to kvůli jeho netradiční přípravě i chutím.

Nejlepší sushi restaurace v Ostravě a okolí

S tímto asijským konceptem se v posledním roce roztrhl pytel. pravdou ale je, že ne každý v Česku sushi umí. A ne každý vám ho dokáže naservírovat jako skutečnou zážitkovou kuchyni. Těch, kteří se těmito skills vynikají, ale přibývá. My jsme pro vás vybrali nejlepší podniky v Ostravě, které se specializují na sushi, a kam se budete chtít vracet stále dokola. Tak hůlky do ruky a dobrou chuť.

GóKaNá

GóKaNá je nejspíše nejznámějším sushi podnikem v Ostravě. Jeho filozofie je přitom zcela jednoduchá: „Od výlovu v hlubokých vodách Indického oceánu & Severního moře, přes cestu do naší domoviny, až po přípravu na talíři. Jsme u každého kroku.” A to je dost možná přesně to, na co dnešní zákazníci slyší. Dávno jsou pryč doby, kdy lidé vyhledávali kuře á la bažant nebo omáčky na sedm způsobů. Prioritou se staly čerstvé potraviny, vyvážené chutě, a ideálně také zdravé suroviny. A to přesně mořské ryby, jejichž logistika je kontrolovány, nabízejí. Určitě se ale nenechte mýlit až příliš jednoduchým přístupem. Sushi speciality v restauraci GóKaNá nabízí i netradiční pojetí, jako například Shrimp popcorn, tedy krevetky v tempuře s kaviárem, létajícími rybičkami a pažitkou.

Tsurí sushi & fusion

Tsurí sushi & fusion je dalším podnikem v Ostravě, který rozhodně nemůžeme opomenout. V jejich nabídce naleznete delikatesy jako nigiri s úhořem, maki s kaviárem tobiko, nebo hoso-maku s chobotnicí. Tsurí nás zaujalo ale ještě jednou věcí, a to skutečně autentickým výběrem dalších japonských specialit. Máte rádi tradiční japonské knedlíčky Gyoza? Salát z mořských řas Goma Wakame? Nebo chcete ochutnat jednu z tradičních japonských polévek? Zde můžete. Kromě tradičního sushi a dalších japonských specialit navíc Tsurí nabízí také rozvoz domů. Pokud se vám tedy večer nikam nechce, a přesto jste dostali chuť na Asii, není problém.

Umi sushi & Asian kitchen

Ne každý si ale potrpí na extravagantní rošády chutí. Někteří zkrátka preferují ověřenou klasiku. A na tom rozhodně není nic špatného. Obzvláště pokud víte, kam jít. Umi sushi & Asian kitchen je jedním z těch podniků, které sází právě na tradiční kombinace chutí i vůní. Jejich menu je ale i tak vyšlerkováno do detailu. A možná je to právě i kvůli tomu, že spíše, než na experimentování, se zaměřují na naprosto dokonalou vyváženost základního maki. A pokud zrovna nemáte chuť na sushi, můžete si tu dát skvělou lososovou polévku s jarní cibulkou nebo poke bowl s avokádem a wakame.

Asaki sushi

Máte rádi honosné zdobení, rokoko a Francii za dob Marie Antoinetty? Bohaté dekorace, barvy a extravagance, které byly synonymem této doby, jsou známé i dnes. A dost možná se právě tímto stylem nechali inspirovat i v sushi restauraci Asaki sushi. Jejich futomaki kimchi v tempuře, Philadelphia gold, Zelený dragon, nebo Tobiko roll vypadají neskutečně. A pravdou je, že jsou i neskutečnou jízdou chutí. Velmi syté, ale přitom ne příliš výrazné. Téměř až krémové, ale nikdy přehnané plné. Takové je sushi, které si můžete dát v Asaki, v Hornopolní ulici. A vizuální stránka? Rolky zdobené sytě červenými kuličky kaviáru, šlehačkovou čepičkou sýra Philadelphia, nebo zabalené do zlatavých plátků z čerstvého úhoře. Zde se ponoříte do toho nejkrásnějšího sushi snu.

Doebi Kokota (pouze dovážka)

Naším posledním tipem je podnik, kde si můžete tuto japonskou specialitu objednat pouze domů. Co si ale budeme povídat. Někdy je domácí sushi večer s rodinou nebo přáteli tím nejlepším rozhodnutím. A přesně takovou volbou je i Doebi Kokota. Ti mají hned tři pobočky (Brno, Ostrava, Praha) a všechny tři nabízejí trošku jiné varianty. V Ostravě si můžete objednat velmi oblíbené Philadelfia De Luxe, Red Dragon, nebo Okinawa s opáleným lososem. Doebi Kokota také nabízí sety,a to od 24 do 48 kousků. Pokud tedy čakáte více strávníků nebo chystáte filmový maraton, v Doebi Kokota vám zajístí pohoštění na celý den i noc.

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingu se věnuje od roku 2016. Má zkušenosti s tvorbou obsahu pro e-shopy a vyhledávače letenek. V Macchiatu je spoluzakladatel a šéfredaktor, zaměřuje se na psaní rozhovorů, článků o realizaci architektonických projektů i PR článků.

Další články

Vallmo Restaurant: Tradiční česká kuchyně v nápaditých kombinacích

Vallmo: Tradiční česká kuchyně v nápaditých kombinacích

Gastronomie

23. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Restaurace Vallmo je na první pohled nenápadný podnik, který vás ale ihned uhrane svou atmosférou i tradičním českým menu.

Brasileiro U Zelené žáby: Brazilská pohostinnost pod českým Ambiente

Brasileiro U Zelené žáby: Brazilská pohostinnost českého Ambiente

Gastronomie

18. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Slavné Brasileiro U Zelené žáby, ze sítě rstaurací Ambiente, servíruje to nejlepší z Jižní Ameriky. A to již dvacet dva let.

MADA icecream: Zmrzlina, ze které se vám srolují i prsty u nohou

MADA icecream: Zmrzlina, ze které se vám srolují i prsty u nohou

Gastronomie

13. 6. 2025

Kateřina Rázlová

V MADA icecream se rozhodli, že svým zákazníkům dopřejí tradiční chutě ve zcela neobvyklé formě. Jako srolovanou zmrzlinu.

Vegan's Prague: Skrytý gastro klenot nejen pro vegany

Vegan’s Prague: Skrytý gastro klenot nejen pro vegany

Gastronomie

27. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Restaurace Vegan's Prague je skrytá kolemjdoucím, a zároveň nabízí špičkové gastro i jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Praze.

Ještě jednu: Tak dobrá zmrzlina, že u jedné rozhodně nezůstane

Ještě jednu: Tak dobrá zmrzlina, že u jedné rozhodně nezůstane

Gastronomie

11. 6. 2025

Kateřina Rázlová

Vintage, glam, ale především chutě a kvalita. Řeč je o zmrzlinárně Ještě jednu a jejím poselství nezůstat jen u jedné porce.

Nahoru