Káva je neodmyslitelnou součástí našich životů i historie. A to nejen pro její aroma a chuť, ale především pro rituály, které si lidé kolem ní vytvořily, a které propojují celé národy. Vždyť jistě i vy rádi zajdete na cappuccino s přáteli, načerpáte novou energii u šálku matcha latté, odpočinete si u ristretta nebo popijete espresso na firemní schůzce. A macchiato? To je vyhledávané po celý den.
A mohlo by se zdát, že káva a horké počasí spolu neladí. Přesto svou historii v Evropě začala psát právě v jižních zemích, jimž samozřejmě vévodí Itálie. Legenda o kávě ale pochází až z daleké Etiopie, kde její účinky náhodou objevil pasák koz Kaldi. Vypozoroval, že zvířata, která jedla červené bobule podobné třešním, jsou plné energie. Svěřil se opatovi blízkého kláštera, který je považoval za ďáblovo pokušení a rozhodl se je spálit. Oheň ale uvolnil tak příjemné aroma, že namísto zničení bobulí s nimi začali v klášteře experimentovat a objevili elixír, který vzniká po zalití horkou vodou. A káva, jak ji známe, byla na světě. Legendy samozřejmě nejsou přesnými popisy dějin, přesto se na tom, že káva pochází právě z Etiopie, shodne většina historiků. A my zase souhlasíme s tím, že chutná ďábelsky, ale i tak na ní není nic špatného. Tak si tedy klidně dopřejte cappuccino k snídani a mocchacino po práci. A nebojte se negativních účinků. Vždyť těch pozitivních je celá řada.
- Energie a povzbuzení: Kofein obsažený v kávě z mocchacina poskytuje krátkodobé povzbuzení a zvyšuje úroveň energie.
- Zlepšení nálady: Kofein pozitivně ovlivňuje náladu tím, že stimuluje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin. To vede k pocitu větší pohody.
- Stimulace mozku: Kofein zároveň zvyšuje hladinu pozornosti a soustředění tím, že blokuje adenosinové receptory v mozku. tím se zvyšuje aktivita neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin.
A přesně takový by měl být i náš online magazín Macchiato.cz. O horkých novinkách i léty ověřených zvycích. O jídle, módě i cestování. O malých radostech i celkovém lepším rozpoložení. A především pro vás.
Další články
Přišel nový rok a s ním i čas na změnu. Stejně jako světové ekonomiky, technologické korporace, nebo módní průmysl, i my jsme se tedy rozhodli rozšířit naše portfolio. A jelikož neseme jméno jednoho z nejznámějších nápojů světa, chceme se právě na tento segment zaměřit a sdílet s vámi mapu těch nejlepších českých kaváren.
K oslavám nového roku patří i šampaňské. A ať už si s ním připíjíte, nebo jej darujete, stáváte se společně s ním součástí jedinečného a bublinkami prodchnutého světa. Dnes si budeme připíjet a oslavovat krále mezi šampaňskými - Moët Chandon. Tedy vlastně život a dílo jeho zakladatele a šlechtice - Clauda Moëta.
Mohlo by vás zajímat
Trenýrkárna.cz je často skloňovaným pojmem, a to nejen pro její popularitu mezi zákazníky, ale také projekty, které na sebe nabaluje. V roce 2019 odkoupila Styx, a letos přibrala také značku Pietro Filipi. O jejím vývoji, plánech s ostatními projekty, ale i čínských fast fashion gigantech jsme si povídali přímo s jejím spoluzakladatelem a majitelem - Ruslanem Skopalem.
Přišel nový rok a s ním i čas na změnu. Stejně jako světové ekonomiky, technologické korporace, nebo módní průmysl, i my jsme se tedy rozhodli rozšířit naše portfolio. A jelikož neseme jméno jednoho z nejznámějších nápojů světa, chceme se právě na tento segment zaměřit a sdílet s vámi mapu těch nejlepších českých kaváren.
Crop bundičky, vysoké kalhoty, a především barevné ladění. Tak by se nechal shrnout styl, který je letos očekáván na všech svazích, od Špindlu až po Aspen. Ať už tedy plánujete lyžovat, užívat si v barech, toulat se přírodou nebo se naložit do horkých pramenů, bude potřeba se na to pořádně oháknout. A my přesně víme, kam pro ty tip top kousky.
Mnozí z vás si už jistě všimli, že metra na lince C zastávkou Pankrác pouze projíždějí, a bude se tak dít až do začátku roku 2026. A proč? Důvod je jednoduchý - výstavba a propojení koridoru s novou linkou D, která povede mezi Náměstím Míru a Depem Písnice. Na co se můžeme na této nové lince těšit?
Odstartoval rok 2025 a pro řadu z nás to znamená šanci, jak začít znovu nebo alespoň zlepšit to, na čem pracujeme. Nový rok totiž není jen kalendářním zlomem, ale i pomyslným mezníkem, který v naší mysli vytváří nové příležitosti a touhu po změně. Jak si ale nastavit reálné a motivující cíle a neztratit směr ani v momentě selhání?