Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Káva macchiato, která propojuje energii s klidem

Gastronomie

15. 3. 2024

3 minuty čtení

Káva macchiato, která propojuje energii s klidem Foto: Freepik.com

Káva je neodmyslitelnou součástí našich životů i historie. A to nejen pro její aroma a chuť, ale především pro rituály, které si lidé kolem ní vytvořily, a které propojují celé národy. Vždyť jistě i vy rádi zajdete na cappuccino s přáteli, načerpáte novou energii u šálku matcha latté, odpočinete si u ristretta nebo popijete espresso na firemní schůzce. A macchiato? To je vyhledávané po celý den.

A mohlo by se zdát, že káva a horké počasí spolu neladí. Přesto svou historii v Evropě začala psát právě v jižních zemích, jimž samozřejmě vévodí Itálie. Legenda o kávě ale pochází až z daleké Etiopie, kde její účinky náhodou objevil pasák koz Kaldi. Vypozoroval, že zvířata, která jedla červené bobule podobné třešním, jsou plné energie. Svěřil se opatovi blízkého kláštera, který je považoval za ďáblovo pokušení a rozhodl se je spálit. Oheň ale uvolnil tak příjemné aroma, že namísto zničení bobulí s nimi začali v klášteře experimentovat a objevili elixír, který vzniká po zalití horkou vodou. A káva, jak ji známe, byla na světě. Legendy samozřejmě nejsou přesnými popisy dějin, přesto se na tom, že káva pochází právě z Etiopie, shodne většina historiků. A my zase souhlasíme s tím, že chutná ďábelsky, ale i tak na ní není nic špatného. Tak si tedy klidně dopřejte cappuccino k snídani a mocchacino po práci. A nebojte se negativních účinků. Vždyť těch pozitivních je celá řada.

  • Energie a povzbuzení: Kofein obsažený v kávě z mocchacina poskytuje krátkodobé povzbuzení a zvyšuje úroveň energie.
  • Zlepšení nálady: Kofein pozitivně ovlivňuje náladu tím, že stimuluje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin. To vede k pocitu větší pohody.
  • Stimulace mozku: Kofein zároveň zvyšuje hladinu pozornosti a soustředění tím, že blokuje adenosinové receptory v mozku. tím se zvyšuje aktivita neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin.

A přesně takový by měl být i náš online magazín Macchiato.cz. O horkých novinkách i léty ověřených zvycích. O jídle, módě i cestování. O malých radostech i celkovém lepším rozpoložení. A především pro vás.

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingu se věnuje od roku 2016. Má zkušenosti s tvorbou obsahu pro e-shopy a vyhledávače letenek. V Macchiatu působí jako spoluzakladatel a šéfredaktor, zaměřující se na psaní rozhovorů, článků o realizaci architektonických projektů i PR článků.

Další články

Café Savoy: Kouzlo dekadence, které láká nejen gurmány

Café Savoy: Kouzlo dekadence, které láká nejen gurmány

Gastronomie

23. 4. 2025

Kateřina Rázlová

Café Savoy je prožitek z vysoké gastronomie, zabalený do pozlátka dekadence. A přesně tímto renomé nás Savoy také láká.

Café Momenta: Brněnský sen s vůní kávy a sušenek

Café Momenta: Brněnský sen s vůní kávy a sušenek

Gastronomie

2. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Café Momenta bylo založeno jako splněný sen Táni Kmenta, která miluje Francii, a to nejlepší z ní se rozhodla dopřát i Brnu.

Mlýnec: Poklad současné gastronomie, na dosah Karlova mostu

Mlýnec: Zážitková gastronomie na dosah Karlova mostu

Gastronomie

8. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Restaurace Mlýnec se může pochlubit exkluzivním menu, interiérem, servisem, a především úchvatným výhledem na Karlův most.

Kavárna SKØG: Moravská káva s příchutí Skandinávie

SKØG: Moravská káva s příchutí Skandinávie

Gastronomie

10. 5. 2025

Kateřina Rázlová

Navštívit SKØG je jako únik do Skandinávie. Plné přírodních materiálů a tvarů, a také kávy a jídla, které zahřejí u srdce.

Nahoru