Pekárny Eska: Kde vás tradice, křupavost a čerstvost chytnou za srdce
Síť pekáren Eska je v Praze starou známou věcí. Lidé si ji oblíbili již od jejího otevření v roce 2015, a to pro její minimalistické prostory, skvělé lokace, ale především pečivo, které se tu každý den připravuje udržitelně a s důrazem na tradiční české suroviny. Pokud si ale myslíte, že odsud odejdete pouze s chlebem a loupáky, pak jste na omylu. Pojďme se společně podívat, co všechno Eska ve skutečnosti svým hostům nabízí.
To, co dělá z Esky tak výjimečné místo, je její schopnost vytvářet atmosféru. Představte si pondělní ráno, kdy spěcháte do práce, a prostě se jen chcete zastavit ve svém oblíbeném podniku na kávu a loupák s sebou. Nebo víkendové dopoledne, kdy svítí slunce, vy jste si přispali a v dobré náladě jste se rozhodli pro nákup surovin na ten nejlepší nedělní brunch. A v obou případech bude hrát hlavní roli Eska. Ta v Praze působí již od roku 2015 a místní si ji oblíbili tak, že si už život bez ní nedokážou představit. A protože letos slaví 10 výročí, rozhodli jsme se, že s ní oslavíme všechny její kvality. Kvality, které oceňují lidé všech generací – babičky s vnoučaty, kreativci s notebookem, turisté s foťákem i stálí hosté, kteří sem chodí na své oblíbence. Tak s námi navštivte místo, které voní po chlebu a změnách. Malých změnách v menu, čerstvých produktech v regálu, zabloumaných rozhovorech mezi hosty. Mimochodem, není náhodou, že Eska představuje právě posun a moderní pojetí pekárenského podniku. Vždyť za ní stojí Ambiente – síť restaurací, která českou gastronomii posouvá dopředu neustále.
Eska v Karlíně a na Letné
Když se v roce 2015 otevřela první Eska v Karlíně, málokdo tušil, že se během několika let stane jedním z nejikoničtějších gastronomických míst v Praze. V industriálních prostorách bývalé továrny vznikl podnik, který v sobě spojuje pekárnu, bistro i restauraci. A všechny její části spolu hrají dokonale sladěnou chuťovou symfonii. Dřevěné stoly, industriální prostory i vůně čerstvého chleba, který se právě vytahuje z pece. To všechno vytváří atmosféru, kvůli které se lidé rádi vrací. V Karlíně se ale během let změnilo mnohé. Změnil se interiér, kuchařské koncepty, dokonce i přístup. Jen jedno zůstalo - nekompromisní kvalita pečiva a láska k řemeslu. Eska navíc nedávno rekonstruovala svou restauraci v 1. patře a pojmenovala ji podle šéfkuchaře - Štangl. Dohromady tu tak vytvářejí gastronomické duo, které v Praze nemá obdoby.
Druhá pobočka na Letné je sice menší, ale o to autentičtěji. Je to malý klenot uprostřed na Letné, která se v posledních letech přeorientovala na autentičnost a stalo se z ní také město ve městě. Pekárna a obchod v jednom, kde to neustále voní po jejich slavném chlebu 33, koláčích a výběrové kávou z pražíren Nordbeans a BeBerry. Letenská Eska tedy sází na kontakt s komunitou, blízkost k zákazníkovi a širokou nabídku produktů, které si odnesete v papírovém sáčku nebo v hlavě jako další důvod pro návrat.
Ve jménu lokálnosti, udržitelnosti a soběstačnosti
Co Esku odlišuje od ostatních pekáren v Praze, je její neochvějný důraz na lokální a udržitelné zdroje. Vše tu přitom začíná už u mouky. Žádná anonymní směs z neznámého skladu. Zde se používají BIO mouka, která má duši i charakter. Například jejich proslulý Chleba 33 obsahuje 33 % žitné mouky, zatímco Chleba 66 jde ještě dál. Obsahuje 66 % žitné mouky, má křupavou a pomoučenou kůrku s řezy. Oba se také pečou na ohni a bukovém dřevě, které zaručují vypečenost a křupavou kůrku. Eska ve svém sortimentu ale samozřejmě nabízí mnohem víc, než jen chleba. Každý den tu pečou máslové loupáky, buchty a koláče z českých surovin. Zkrátka vše, na co my Češi rádi slyšíme.
Naší největší pýchou je chleba 33, který zaděláváme ze třístupňového žitného kvasu a pečeme na bukovém dřevě. Každý den připravujeme také sladké koláče, buchty a loupáky.
Kromě mouky tu hraje prim i respekt k tradičním technikám. Kvasí se, fermentuje, nechává odpočívat. Těsta tu neznají zkratky. Loupáky jsou nadýchané, máslové, a přitom drží tvar. Briošky voní už ode dveří a buchty? Ty tu připomínají dětství a prázdniny u babičky. „Naší největší pýchou je chleba 33, který zaděláváme ze třístupňového žitného kvasu a pečeme na bukovém dřevě. Každý den připravujeme také sladké koláče, buchty a loupáky. Na kvalitu našeho pečiva dohlíží šéfpekař Jaroslav Kozdělka,” popisuje Eska na svém webu.
Pekárna, kde to chlebem teprve začíná
Mnozí tak míří do Esky pro chleba a odcházejí s celým příběhem. To je její tajemství. Chléb je tu jen začátek. Jakmile projdete dveřmi, vtáhne vás svět chutí a vůní. A ti, co sem dorazí na snídaně, tak zažijí malý obřad. Snídaně Eska s vejci 63°, burrata z Mozzarellart, či grilované párky z A-masa. To je jen krátký nástřel z menu, který kombinuje jednoduchost a estetično, přesně v duchu značky Ambiente. V restauraci Štangl si potom můžete dopřát pětichodové večeře a každou sobotu tříchodové snídaně z prémiových surovin od malých farmářů a prověřených dodavatelů. Menu přitom často zahrnuje pokrmy z kořenové zeleniny, ryby, pomalu pečené maso nebo luštěninové saláty. Sezonní suroviny tu ale hrají vždy hlavní roli. A pokud je nějaká sezóna delší, nebojí se tu fermentovat a nakládat do zásoby. K večeru se tak Štangl mění na přirozený meeting point, ať už pro přátele, kteří si chtějí dát skleničku výběrového vína, nebo pro milovníky gastronomie, kteří vědí, že právě tady najdou kuchyni, která má hlavu a patu. Jídlo je poctivé, neokázalé a přitom vždy něčím překvapí. A nejspíše i díky tomu celá Eska získala ocenění Michelin Bib Gourmand.
Autor
Další články
Pekárna, kavárna i catering. Tak se nechá krátce shrnout Krafin, který můžete navštívit na adrese Voroněžská 19, Praha 10.
Občanská plovárna v Praze funguje jako prostor pro setkání u řeky, kde lze zažít unikátní firemní party i rodinný brunch.







