Pizzeria Da Pietro: Pravá neapolská pizza kousek od Míráku
Když se řekne pravá neapolská pizza, mnoho z nás si představí výborný pokrm, podávaný kdesi v zapadlých uličkách či malých pizzeriích divotvorné Neapole. Kvůli dobré pizze ale už nemusíte jezdit až na jih Itálie. Tedy alespoň ne od prosince 2023, kdy se v ulici Bělohradská otevřela pizzeria Da Pietro. Znáte? Ne?! Tak nás do ní dovolte pozvat!
Da Pietro. To je příběh o tom, že i italská pizza může mít domov na pražských Vinohradech. Příběh o interiéru v barvách modrého nebe nad Capri a červánků nad Pražským hradem. Příběh o peci, kterou by si přál každý pizzaiolo, tradičních surovinách i vybraných vínech, která nedělají kompromisy. A to všechno můžete zažít pod jednou střechou, otevřenou denně od 11:30 hodin do pozdního večera. Ať už tedy hledáte místo na rychlý oběd, romantické rande, nebo na dlouhé hodiny snění o dolce far niente, pizzeria Da Pietro vás přivítá s otevřenou náručí, vlídným srdcem a zkušenostmi přivezenými ze samotného srdce gurmánské Evropy - z Itálie.
Modrorůžová aliance v podání Da Pietro
Architekti ze studia Neuhäusl Hunal rozzářili interiéry pizzerie duetem nebeské modři a energické růžové. Popelavě růžová litá podlaha se tak odráží od nebesky modrých keramických dlaždic, který se zvedají po stěnách a barovém pultu. Všemu vévodí obložená pec a skleněná vinotéka, která se večer promění v zářivý maják dobré nálady. Za vizuálním wow‑efektem ale stojí technologie. Pec postavil italský pecař Roberto Fazzone ručně, cihlu po cihle, aby teplo cirkulovalo přesně tak, jak si neapolský pizzaiolo přeje. „Stavěla se za použití provázku, díky kterému bylo možné na milimetry přesně změřit, jak jsou jednotlivé cihly poskládané a natočené. Tato preciznost je důležitá, neboť díky tomu dosáhnete rovnoměrného rozložení tepla,” prozradil majitel Petr Soukal. A dodává, že stejný model používají i hvězdné podniky v Neapoli a New Yorku. Těsto tu zraje dva dny, míchá se z několika druhů mouky s vyšší hydratací, aby zůstala nadýchaná a střed vláčný. Lopata se tu poté mihne žárem bukového dřeva a za devadesát vteřin putuje na stůl talíř, který voní jihem a usmívá se na celé Vinohradech.
Italské chutě v moderním podání
Menu je postavené na neapolských tradicích a současném umění. Klasická Margherita s drcenými rajčaty, mozzarellou fior di latte, bazalkou a olivovým olejem, Diavola s pikantním salámem nebo Marinara s divokým oreganem. Tyhle stálice dokazují, že mistrovství spočívá v detailu. Čerstvá bazalka na nich přitom krásně voní a italský olivový olej se třpytí jako letní slunce nad Amalfi. Pokud jste ale zatoužili přece jen po něčem jiném, ochutnejte pizzu Mortadella e Pistacchi s drcenými pistáciemi z Bronte DOP, hoblinkami sýra Provolone del Monaco DOP a citrónovým olivovým olejem. Nebo po Tartufatě s mozzarellou fior di latte, krémem z bio parmazánu vyzrálého 36 měsíců, marinovaným žloutkem a černým lanýžem. Letos se na seznamu také nově objevily pizza Alici, Barbecue Italiano a po předchozím úspěchu se vrátila Pizza Estate in Puglia.
Da Pietro mění část svého menu dvakrát do roka. Pokaždé jde přitom o remix, který ctí sezonu i italské tradiční suroviny. Vedle pizzy tu ale ochutnáte i italské klasické pokrmy. Mezi ně patří předkrmy jako Bruschetta classica nebo Mozzarella e pomodorini, či velmi oblíbené dezert.
Tradiční dezert nejen pro milovníky sladkého
Když dojde na dezert, místo rutinního tiramisu tu na vás čeká čerstvě namočená Babà al Rum. Z nasáklého těsta teče pistáciový krém chantilly, již na první pohled vás budou svádět drcené pistácie z Bronte DOP, a do toho všeho se line vůně citronové kůry ze Sorrenta. Poté stačí už jen jedno sousto a vy se ocitnete kdesi, na svazích Vesuvu, jen bez rizika erupce. Zapřísáhlí odpůrci sladkého zase jistě ocení, že porce je lehká, takže tento italský maraton nekončí food‑komatem, ale jen příjemným cukrovým high.
Pizzeria Da Pietro a její vínová kultura
Ani víno tu není jen doplňkem večeře, ale rovnocenným partnerem ke každému z chodů. Majitel Petr Soukal sestavil kartu, kde se potkává mineralita pecorina z Abruzza s divokostí oranžových macerátů typu Milan Nestarec OKR. Lehké růžové tu tak střídá šťavnaté červené like Lammidia Flamingo z Abruzza A všechny láhve jsou vybrány s důrazem na biodynamiku a menší rodinná vinařství. K pikantní Calabrese vám doporučí frankovku Blaufränkisch Aus dem Kalk, ke smetanové Quattro Formaggi zase Garganega z oblasti Gambellara. A když se hosté rozhodnou zůstat u chmelu, sáhnou po Pilsner Urquell, Peroni, Matuška nebo Zíchovec. Víno si tu ale nevybírá jen očima a skleněný box uprostřed sálu není jen designovým prvkem. Funguje jako funkční vinotéka temperovaná na ideálních 12 °C. A obsluha? Ta se tu s vámi ráda pustí do diskuse, aniž by sklouzla k sommeliérskému „snobismu”.
Filozofie podniku je tedy jednoduchá: Dobré jídlo a víno má bavit, ne komplikovat chvíle odpočinku a radosti. Stačí si tedy nechat natočit poradit s vínem, zlomit kůrku pizzy a sledovat, jak vše splývá v dokonalou harmonii. Ne, zde dobré jídlo a pití není hřích, ale ale základní lidské právo.
Související témata
Autor
Další články
Eska je oblíbená pro své minimalistické prostory, lokace i pečivo, které se tu připravuje udržitelně a s důrazem na tradici.
Křupavý chléb, domácí rolky i croissanty na milion způsobů. To je atmosféra Tisse Bakery v ulicích Krkonošská a Nuselská.
Pekárna a bistro Arte Bianca vás nejprve potěší, a poté vám ukradne srdce, až budete nakonec volat jen: Sicilia, Sicilia!
Mini bistro Šodó, nacházející se v pražských Dejvicích, vás zve na poctivé chutě, klasické české pokrmy a domáckou atmosféru.
Kavárny Černá Madona vás potěší výbornou kávou, zákusky a svými kubistickými interiéry vás přenesou do začátků 20. století.