Sia: Asijské chutě pod taktovkou mezinárodního kuchařského týmu
Z nabídky restaurace Sia.
Pokud dostanete chuť na asijskou kuchyni, nabízí se v Praze hned několik skutečně dobrých podniků. Které jsou ale ty nejlepší? Za nás jednoznačně například restaurace Sia, umístěná v Říční ulici, jen kousek od náměstí Republiky. Tam pro vás mezinárodní tým kuchařů připraví něco, co by se nechalo lehce přirovnat k chuťovému zenu.
V samém srdci Prahy se skrývá místo, které vás během jediné návštěvy přenese tisíce kilometrů na východ. Do světa exotických vůní, divokých barev a gastronomických zážitků, které mají sílu změnit váš pohled na asijskou kulturu. Restaurace Sia tak píše příběh. O cestování, vášni, spolupráci a lásce k jídlu.
„Sia je asijská restaurace založená na sdílení jídla uprostřed stolu. Zakládá si na kvalitních surovinách, autentickým pokrmech a dokonalém servisu. Atmosférou by měla připomínat mix asijského tržiště a londýnského klubu, snad to tak hosté chápou. S ostatními podniky se srovnávat nechceme, každý má svůj styl,” říká Tereza Olivová, z restaurace Sia.
Rozmanitá Asie v sofistikované podobě
Když se řekne asijská kuchyně, co se vám vybaví? Sushi? Pho? Pad Thai? V restauraci Sia si nemusíte vybrat pouze jednu variantu. Právě naopak. Tady se totiž na celou Asii dívají jako na jeden kulinářský vesmír, kde má každý region, každá země a často i každá ulice co nabídnout. Z otevřené kuchyně (která prochází všemi třemi patry) tak voní napařované knedlíčky, tradiční pekingská kachna, grilovaná vepřová pluma, nebo houby shiitake. A nechybí ani salát Sunomono, indický chléb pappadum, korejské jahodové víno, či zapečený krém z kokosového mléka a thajské lívanečky jako dezert. A to nejlepší? Každý pokrm tu má svůj příběh, původ a respekt k tradici. Zároveň je ale dotažen do detailu moderní gastronomií, kombinací chutí, prezentací i technikou přípravy. Sia restaurace tak balancuje mezi pouliční autenticitou a moderním fine dining bez kompromisů, v nejsofistikovanější podobě.
„Našimi ikonickými pokrmy je pekingská kachna, robata grill a dim sum knedlíčky. Ty doporučujeme všem hostům, kteří přijdou poprvé, umíme je skvěle,” vysvětluje Tereza. A zároveň doplňuje: „Několikrát do roka děláme speciální několikadenní menu, abychom stálým hostům zpestřili naši nabídku. Menu sestavují naši asijští kuchaři a často do nich dávají zcela autentické recepty. Často si vybereme konkrétní surovinu, kolem které akci vystavíme, v oblibě máme například Kampotský pepř nebo nudle.”
Interiéry odkazující na exotická tržiště
Sia ale není jen o jídle. Je o celkové atmosféře. Prostor je navržen jako pomyslná cesta napříč asijskými tržišti. Třípatrový interiér, kombinující dřevo, kámen, teplé světlo lampionů a kovové prvky, působí útulně, a zároveň industriálně. Přesně jako v moderních restauracích velkých asijských metropolí. Po vzoru asijského způsobu stolování zde také servírují jednotlivé pokrmy doprostřed stolu. Otevřená kuchyně dává hostům možnost sledovat přípravu jídla a užít si v podstatě show, která je vtáhne a nenechá odvrátit zrak. Každé patro restaurace má svůj styl, jinou atmosféru a jiné akcenty. Najdete tu jak klidnější zákoutí pro intimní večeři, tak otevřené stoly pro větší skupiny.
Mezinárodní Sia tým, v čele s Jiřím Štiftou
A za celým tím asijským kouzlením stojí Jiří Štift – šéfkuchař s velkými zkušenostmi a nefalšovanou vášní pro Asii. Jeho jméno zná pražská gastronomická scéna díky působení v hotelu Alcron a luxusním Mandarin Oriental. V restauraci Sia dostal prostor vytvořit něco vlastního. Koncept, který vychází z jeho cest po Asii i zkušeností z prestižních kuchyní po celém světě. Jiří tak sestavil tým, který je stejně multikulturní jako samotná kuchyně restaurace. Najdete zde kuchaře z Indonésie, Nepálu, Indie, Vietnamu, Thajska, Malajsie, z Moravy i Číny. Zkrátka tým, který rozumí tomu, co dělá, protože jsou mu jednotlivé postupy vlastní. Každý kuchař přitom přináší do Sii svůj vlastní rukopis, chuť domova, a zároveň respekt k týmové spolupráci. Díky tomu vzniká naprosto autentický, přesto vysoce profesionální zážitek. Sia navíc není podnik, který by usnul na vavřínech. Pravidelně se v menu objevují sezónní speciality, můžete si tu užít tematické večery i nové techniky, které udržují kuchyni stále živou.
Související témata
Autor
Další články
Restaurace Vallmo je na první pohled nenápadný podnik, který vás ale ihned uhrane svou atmosférou i tradičním českým menu.
Slavné Brasileiro U Zelené žáby, ze sítě rstaurací Ambiente, servíruje to nejlepší z Jižní Ameriky. A to již dvacet dva let.
V MADA icecream se rozhodli, že svým zákazníkům dopřejí tradiční chutě ve zcela neobvyklé formě. Jako srolovanou zmrzlinu.
Restaurace Vegan's Prague je skrytá kolemjdoucím, a zároveň nabízí špičkové gastro i jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Praze.
Vintage, glam, ale především chutě a kvalita. Řeč je o zmrzlinárně Ještě jednu a jejím poselství nezůstat jen u jedné porce.