Vallmo: Tradiční česká kuchyně v nápaditých kombinacích
Exteriér restaurace Vallmo.
V dnešní době, kdy hranice už v podstatě neexistují, se stále více gastro podniků snaží zaměřit na velmi oblíbenou mezinárodní kuchyni. Pravdou ale zůstává, že i ta naše česká v sobě mnohdy skrývá více smyslu než všeobecná kritika, která jí odsuzuje. Vemte si například restauraci Vallmo, na Rašínově nábřeží. Na první pohled nenápadný podnik, který vás ale ihned uhrane svými interiéry i atmosférou. A jejich menu? To stojí za celý článek.
Představte si nedělní dopoledne na Rašínově nábřeží. Tramvaje se tu prohání ve svém víkendovém tempu, na náplavce probíhá jeden aktivní běžec, naproti vám někdo venčí pejska a paní s dvěma dětmi u řeky krmí labutě. Idylka. Taková ta idylka, která se nechá zasadit do roku 2025, stejně jako období první republiky. A ani jedna strana přitom nezaznamená nic neobvyklého. A pak to přijde. Sedíte na lavičce, slyšíte na věžích kostelů odbíjet poledne a dojde vám, že máte hlad. Ten můžete vyřešit rychlou zastávkou v bistru nebo v supermarketu. A nebo můžete pokračovat ve vaší spanilé jízde napříč časem a dopřát se klasický český nedělní oběd. Jen v trendy kombinacích. A také chutích.
„Vallmo spolupracuje s řadou dodavatelů, se kterými udržuje dlouholeté a blízké vztahy. Odebírají od nich suroviny v bio kvalitě a z malých chovů. Kromě zeleniny pracují také se sezónními rybami a masem – výhradně českého původu. Řídí se přitom tím, kdy je maso v nejlepší kvalitě a plné chuti,” popisuje vedení Vallma.
Tradiční česká kuchyně, pojatá velmi netradičně
Zapomeňte na všechny ty klišé o „hnědých” omáčkách a třikrát ohřívaných knedlících. Ve Vallmu se česká kuchyně převtěluje do sofistikovaného zážitku, kde se nebojí experimentovat, ale zároveň nikdy nezapomínají na své kořeny. Jde o návrat ke kvalitním surovinám a přirozené chuti, ale v takové podobě, že si chvíli nejste jistí, zda jíte svíčkovou nebo jste právě na večeři v Kodani. „Snažíme se navazovat na postupy našich předků, kteří se surovinou uměli pracovat. Věděli, že ve skromnosti vše dává větší smysl a stravování podle ročního období to ještě podpoří.” Tak to stojí na webu restaurace a my můžeme jen skandovat a tleskat. Ještě nikdy totiž nebyla česká kuchyně pojata tak světově. Vybírat zde můžete s obědového nebo degustačního menu a opomenut nebyl ani vinný listík. Nabídka je zároveň pravidelně aktualizována a přináší stále nové možnosti i chutě.
„Menu měníme často, skoro každý týden. Vypadá to složitě, ale je to vlastně jednoduché. Řídíme se tím, co je zrovna na trhu nejčerstvější, a nabídku přizpůsobujeme aktuální situaci. Pokud se například v březnu stane, že nasněží, rovnou vím, že některé suroviny budou dozrávat později,“ říká šéfkuchař Daniel Kukačka.
Degustační menu
Pokud máte čas, náladu a chuť, doporučujeme užít si zde jedno ze dvou degustačních menu. Ta tu nabízí o pěti nebo osmi chodech a obě zanechají dojem středoevropského požitkáře. Degustační menu o pěti chodech vás vezme na cestu přes hovězí z 4 leté jalovice, přes chřest a vepřovou plumu, až k dezertu. V menu o osmi chodech se ponoříte do hry chutí skrze pětichodové menu, které je ještě doplněno o stařeného sumce, zelené fazolky a stařené kuře. Obě verze degustačního menu jsou přitom na začátku vždy zahájeny snack barem. A obě menu vám také (po předchozí domluvě) může šéfkuchař Dan Kukačka připravit ve vegetariánské či veganské verzi.
„Degustační menu s vinným párováním se podává od středy do soboty. Na oběd si pak můžete dopřát vlastní obědové menu od pátku do soboty,” dodává vedení Vallma.
Rustikální prostory navazující na české tradice
Celý interiér restaurace je přesně to, co byste čekali, kdyby se naše republika setkala s Finskem na dovolené ve francouzské Provence. Minimalistické sezení, čisté linie a do toho rustikální kousky nábytku, přírodní materiály a české řešení prostorového pojetí. Všechno je jednoduché, přehledné a účelné. A zároveň naplněné teplem a vkusem. Žádné přemrštěné dekorace, žádné #instagramspots. Jen prostory, které vás nechají dýchat. A přitom se tu díky obsluze budete cítit jako skuteční hosté, ne jen jako zákazníci.
Sladký dezert ve Vallmu na závěr
Zakončit návštěvu Vallmo bez dezertu by bylo jako odejít z koncertu před finálním songem. A i v případě dezertů se na menu mísí česká tradice v nápaditých kombinacích. Například makový pudink zní jako skvělá volba na dlouhé letní večery. Je to přesně ten typ dezertu, který vás vezme zpátky do dětství, ale zároveň nechá objevovat úplně nové chutě. Mák v něm zároveň není jen vzpomínkou na zašlé časy nebo připomínka tradic, ale hlavní hvězda, která hraje na všechny vaše smysly. A pro ty, kteří milují ovoce, Vallmo připraví hrušku s jogurtem, mandlemi, medem a vanilkou. Je přesně vybalancovaná, textura je sametová a porce tak akorát (aby se do vás vešla ještě malá ochutnávka makového pudinku od vašeho partnera).
Jen pozor! Ne každý den mají otevřeno už na oběd. Ale to se vše jednoduše a rychle dozvíte na oficiálních webových stránkách.
Související témata
Autor
Další články
Restaurace Vallmo je na první pohled nenápadný podnik, který vás ale ihned uhrane svou atmosférou i tradičním českým menu.
Slavné Brasileiro U Zelené žáby, ze sítě rstaurací Ambiente, servíruje to nejlepší z Jižní Ameriky. A to již dvacet dva let.
V MADA icecream se rozhodli, že svým zákazníkům dopřejí tradiční chutě ve zcela neobvyklé formě. Jako srolovanou zmrzlinu.
Restaurace Vegan's Prague je skrytá kolemjdoucím, a zároveň nabízí špičkové gastro i jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Praze.
Vintage, glam, ale především chutě a kvalita. Řeč je o zmrzlinárně Ještě jednu a jejím poselství nezůstat jen u jedné porce.