Příběh pekárny, hostelu a restaurace vypráví Long Story Short
Pokud jste v Olomouci ještě nebyli, určitě se do ní vydejte. Krajské město na řece Moravě by rozhodně nemělo uniknout žádnému gurmánovi s duchem cestovatele. Toho jsou si vědomi i v Long Story Short, kde dnes můžete přespat, pochutnat si na dobré snídani či obědě a cestou domů si ještě odnést výborné řemeslné pečivo. A nebo to udělat celé naopak a pečivem začít. Long Story Short totiž sází na silné příběhy, jejichž děj píšou jeho hosté.
V Olomouci, v ulici Koželužská, již pěkných pár let působí Long Story Short. Je libo grilovanou hlívu ústřičnou, či postel? Nebo byste raději jen klasický český chléb s sebou domů? Možnosti jsou pestré. Od někdejší vojenské pekárny k inovativnímu podniku, kde si můžete vychutnat world fusion i atmosféru – pro každého se tu něco najde. Tak pokračujte ve čtení našeho průvodce, který se zaměřuje na místní pekárnu. Ale nejen na ní.
Long Hostel, Story Restaurant a Short Bakery
Komplex Long Story Short sídlí v Olomouci a odkazuje na původní funkci objektu, který dnes hostí designový hostel, kavárnu a řemeslnou pekárnu. Dlouhá historie tohoto místa se přitom začala psát už v 17. století, kdy tu vznikla vojenská pekárna, v původní pevnosti. Dnes má ale tento areál zcela jinou atmosféru - otevřenou, svěží, a přesto pevně ukotvenou v místním kontextu. Hostel Long Story Short si získal renomé nejen u cestovatelů, ale i designových fajnšmekrů. Stylové tu interiéry kombinují beton, kovy, historické klenby i současné minimalistickou architekturu. Nechybí přitom sdílené pokoje ani luxusnější soukromé apartmány, společenská místnost, coworkingová zóna a rozlehlá zahrada. A především tu vládne uvolněná, přátelská atmosféra, kde se střetávají studenti, digitální nomádi i všichni ostatní cestovatelé. Café Bar, neboli kavárna v srdci areálu, je příjemným prostorem s vůní čerstvé kávy a čerstvého pečiva, lahodných domácích dezertů i chutných sendvičů. Každý den od 7 hodin ráno funguje jako kavárna i brunch spot.
Jídlo v Eatery & Bakery je kulinářskou mozaikou. Je vždy připraveno ze sezónních potravin a s respektem k přírodě.
A nakonec je tu Eatery & Bakery, tedy důvod, proč se sem pravidelně vrací turisté i místní. Restaurace a pekárna, která nesou odkaz původní vojenské tradice, a které svou slávu postavily na lokálních surovinách, talentu lidí a jednom slavném grilu. Místní pekárna zároveň neslouží jen hostům hostelu a restaurace. Je otevřená široké veřejnosti, a tak si zdejší chleba a sladkosti můžete odnést také domů. A není divu, že se stala pravidelnou zastávkou pro místní. I ti, kdo bydlí o pár ulic dál, si sem rádi zajdou pro žitný bochník nebo máslový koláč. „Jídlo v Eatery & Bakery je kulinářskou mozaikou. Je vždy připraveno ze sezónních potravin a s respektem k přírodě. Přestože většinu surovin odebíráme od farem a dodavatelů z moravského regionu, "world fusion" se u nás v kuchyni nezapře, a tak se můžete těšit i na ochutnávku různých chutí světa,” stojí na webu Long Story Short. Na rozdíl od supermarketového pečiva zde tak platí jednoduchá pravidla: kvalita, ruční práce a láska k regionu. Všechno pečivo vzniká od nuly přímo na místě, pod rukama pekařů, kteří se netají vášní pro své řemeslo. Každý kousek má svou strukturu, charakter i příběh. A i když slovo „řemeslné“ se dnes často nadužívá, v Long Story Short mu vracejí původní smysl. Zdejší pečivo je opravdové. Bez kompromisů. Bez zbytečné chemie. Bez módních pozlátek.
Chléb a rohlíky z původní vojenská pekárny
V minulosti se z této budovy rozvážely pecny pro vojáky. Dnes odtud putuje kvasový chléb domů Olomoučanům i turistům z celé republiky (ne-li světa). Pekárna Long Story Short totiž vrací pekárenskému řemeslu jeho poctivost, a zároveň mu dává současný švih. Vůně čerstvého chleba tu prostupuje každé ráno celý dvůr. Základem jsou přitom dlouhé fermentace, pšeničný i žitný kvásek, a také spousta klasických českých dobrot. Nic složitého, jen základní suroviny jako mouka, voda, sůl, a pak léty ověřené know-how. Výsledkem jsou ale pecny, které křupou tak, jak mají, a uvnitř zůstávají vláčné, lehce nakyslé a neuvěřitelně voňavé. Vedle chleba v nabídce naleznete například i makové loupáky, skořicové šneky, koláče, ale také italskou focacciu.
Sázka na otevřenou kuchyni, lokální dodavatele i gril
Zatímco v pekárně se peče, hned vedle v restauraci se vaří. A opět se tu pracuje s principem otevřenosti, a to doslova. Součástí restaurace je totiž otevřená kuchyně, díky níž můžete vaši návštěvu Long Story Short prožít jako zážitkovou gastronomii, a to již od přípravy jídla. Hosté tu mohou sledovat, jak vzniká jejich oběd i večerní menu. Suroviny pocházejí převážně od lokálních dodavatelů, maso z moravských chovů, zelenina je také regionální a bylinky často přímo ze zahrádky. Kuchyně Long Story Short zároveň kombinuje českou tradici s prvky světové kuchyně. Na menu se tak objevuje například hovězí na černém pivu, vepřová krkovice nebo květák, ale také chobotnice či špagety se slávkami. Kromě samotného menu ale rozhodně stojí za zmínku i Josper Grill, na který tu sází, a ve kterém vzniká většina grilovaných jídel. V Josper Grillu se topí dřevěným uhlím a jídlo se v něm připravuje při teplotách až 300 stupňů. Velkou roli, která ovlivní vůně i chutě pokrmu, přitom zde hraje proces a i kouř. A co to slavné pečivo? A s ním se tu počítá a je k dispozici u snídaňového bufetu, v menu Eatery i Café Baru.
Související témata
Autor
Další články
Znovuotevřená restaurace V Zátiší boří mýty, pozvedá tradice a vrací se zpět ke kořenům. S elegancí a chutěmi sobě vlastními.
Pekárna, kavárna i catering. Tak se nechá krátce shrnout Krafin, který můžete navštívit na adrese Voroněžská 19, Praha 10.
Občanská plovárna v Praze funguje jako prostor pro setkání u řeky, kde lze zažít unikátní firemní party i rodinný brunch.










