Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„U pole baru dnes běžně potkáte ženy i páry,” říká manažer baru Zlatý Strom

9 minut čtení

Rozhovor Pavel Šíma

Bar Zlatý Strom slaví letos v listopadu rok od svého znovuotevření. Legendární podnik v centru Prahy prošel kompletní proměnou a dnes láká hosty na kombinaci vytříbených koktejlů, pole dance baru a atmosféry srovnatelné se světovými metropolemi. O tom, jak se „Zlaťák“ za dobu svého fungování změnil, co stojí za jeho úspěchem, a také o baru Black Angel’s a jeho působení v nové knize Dana Browna, jsme si povídali s Pavlem Šímou – Group Bar Managerem společnosti Bauer Hotel Group a mužem, který pražskou barovou scénu formuje už téměř dvě desetiletí.

Krásný den, Pavle, vy jste přední freestyle barman, několikanásobný mistr Česka a medailový reprezentant na zahraničních soutěžích. Zároveň také již delší dobu působíte jako Group Bar Manager v Black Angel's Bar a v hotelech U Prince a U Zlatého Stromu. A v neposlední řadě jste managerem v baru Zlatý Strom. Povězte nám, jak dlouho už na této pozici pracujete? A byl jste u slavnostního re-openingu loni v listopadu?
Pro společnost Bauer Hotel Group pracuji bez pár měsíců už 20 let. Také jsem se podílel na novém konceptu baru Zlatý Strom, a  tak jsem si tento den nemohl nechat ujít. Zastavil jsem se když jsem šel okolo. 😊

V čem se nejvíce Zlatý Strom po svém znovuotevření změnil? Spousta lidí si ho jistě pamatuje ještě z dob minulých, kdy „Zlaťák” znamenal podzemní prostory, spoustu potemnělých zákoutí, a místo, které doslova vybízelo k neřestem. Je to stále stejné, nebo je dnes Zlatý Strom už o něčem jiném?
Každý, kdo se trochu pohybuje v barovém životě a noční Praze, si musel všimnout, že doba už je jiná než před pár lety, a na to jsme museli zareagovat i my. Jak jste již sama řekla, tak „Zlaťák“ je na barové scéně spousty let a bylo potřeba ho posunout o kousek dál a přiblížit se potřebám dnešních hostů. Doba diskoték je už dávno pryč, a tak bylo potřeba předělat celý koncept našeho podniku.

Zlatý Strom Bar je po znovuotevření mnohem blíž dnešnímu chtíči po nočním životě. Praha podle mého názoru nemá podnik, který by se dal během týdne navštívit jen na dobrý cocktail při poslechu super muziky, nebo o víkendu s přáteli, a pořádně zapařit. Buď máte super cocktailový bar, ale tam pořádně nezapaříte, nebo obráceně, ale nedáte si super cocktail.

Nový koncept toto splňuje na 100 %. O víkendech máme navíc živá vystoupení s našimi DJ, a to je potom úplně jiný zážitek. Samozřejmě jsme dbali i na designovou část našeho podniku, který v Praze nemá konkurenci a přibližuje se světovým metropolím.

Převažují mezi hosty místní nebo turisté ze zahraničí?
Naším hlavním cílem je se koncentrovat na domácí klientelu. Tedy na hosty kteří žijí v Praze. To je náš hlavní cíl. Samozřejmě to ale přináší i úskalí. Původní tvář Zlaťáku zná dnes každý a my musíme dát do podvědomí hostů, že je na trhu vlastně úplně nový podnik, jen pod stejným jménem. Ale já mám rád složité věci, jinak by se člověk nudil. 😊

To se jistě podepisuje i na vaší nabídce koktejlů a signature drinků. Který byste doporučil každému, kdo Zlatý Strom navštíví? Máte nějakého svého favorita? A proč?
V naší nabídce máme jak klasické cocktaily, které jsou takovým evergreenem nočního života, tak i naše signature drinky. Po barové stránce jsme se snažili inspirovat v našem sesterském podniku Black Angel‘s Baru, a poté je přizpůsobit pro Zlatý Strom. Já mám rád klasiku - staré cocktaily. Takže mým favoritem je jednoznačně Diplomatico Old Fashioned.

Lidé víc dbají na zdravý životní styl. U nás to ale zatím tolik nepociťujeme. Jdeme proti proudu.

Zlatý Strom je ale specifický ještě v jedné věci. Je to jediný bar v Praze, který nabízí pole dance tanečnice přímo na baru. Je to něco, na co dnešní hosté slyší?
Ano, toto je další přidaná hodnota našeho baru, hosté zde najdou vše, co potřebují pro příjemně strávený večer. Ten, kdo se chce podívat na taneční vystoupení, jde do Pole baru. Ten, kdo chce klid a drink, tak si sedne na horní bar. A ten, kdo chce super cocktail a popovídat si s přáteli u příjemné muziky, jde na spodní bar. V tomhle jsme jedineční, vlastně nemusíte ani odcházet a zažijete tři různé typy podniku.

Povězte nám, je pole dance stále jen pánskou záležitostí? Nebo si už našel své fanoušky i mezi něžnějším pohlavím?
Rozhodně je toto tabu už dávno překonané. Kolikrát se dnes stane, že dámy přichází rovnou k pole baru, a rozhodně tam nejsou samotné. Doba je už jinde. A když je to ve správném podání, ve kterém to prezentujeme u nás - na úrovni a ne sprosté - tak se hodně často stává, že tam sedí jen páry a popíjejí cocktaily a baví se.

Bývá tato show primárním důvodem návštěvy, nebo ji lidé berou spíše jako součást komplexního zážitku z večera?
Jak jsem již říkal, jsme podnik pro všechny věkové kategorie a místo, kde si najde zábavu opravdu každý. V baru strávíte celý večer, navštívíte v něm tři podniky a nemusíte nikam odcházet.

Říká se, že v posledních letech zájem o kluby, bary a noční život celkově poklesl. Jak je to u vás?
Ten trend je celosvětový. Lidé víc dbají na zdravý životní styl, a to s alkoholem moc dohromady nejde. Ale s tím se ve všech barech mění náhled na cocktaily a alkohol celkově. Bary na to reagují zařazením daleko více nealko portfolia a nealko cocktaily. U nás to ale zatím tolik nepociťujeme. Máme otevřeno po změně konceptu teprve rok a každý měsíc je lepší a lepší. A tak je to u nás se vším. Jdeme proti proudu. 😊

Rozhovor Pavel ŠímaFoto: Zlatý Strom

Nové interiéry baru Zlatý Strom.

Rozhovor Pavel ŠímaFoto: Zlatý Strom

Nové interiéry baru Zlatý Strom.

Ještě se vás ale zeptám na bar Black Angel’s. Ten byl zařazen mezi nejlepší bary na světě, a přibližně před měsícem se dostal do hledáčku mnohých díky nové knize Dana Browna. Připravili jste v rámci této události pro vaše návštěvníky nějaké novinky?
Na vydání knihy Tajemství všech tajemství jsme podle mého zareagovali na 100 %. A v den vydání knížky jsme také vyšli ven s naším speciálním menu, věnovaným této knize. Dokonce i sám Dan Brown, když přišel do baru, tak celé menu ochutnal.

Má podle vás taková zmínka v globálním bestselleru reálný dopad i na celkové vnímání místa?
Nejdřív jsem jsem to bral sportovně. Jako že je to fajn, ale život jde dál a nic se vlastně nemění. Čas ale ukázal, jaký humbuk se kolem knihy a i našeho baru roztočil. Psali mi barmani z různých koutů světa, že je to neskutečná pecka, a že teď tak trochu dostal bar punc nesmrtelnosti. 😊

Zvažujete, že byste v rámci návaznosti na knihu připravili i například nějaký tematickou party?
Vzhledem k tomu, že jsme udělali naše speciální menu, tak máme na toto téma party každý večer. 😊

Jaké je podle vás tajemství úspěchu Black Angel’s?
Odhodlanost, urputnost a hlavně lidé, kteří v něm dělají a tvoří, od barbeka až po manažera. V této době je hodně složité sehnat pár zapálených bláznů jako jsem já. A lidi v baru, aby nechodili do baru jen jako do práce, ale aby tam chodili tvořit. To je to nejvíc - kvalitní a spokojený personál. Bez něj se můžete stavět na hlavu, ale furt by to byl průměrný bar. Bez zapálených lidí to prostě nejde.

Kdybyste měl zanechat jeden vzkaz mladým barmanům, kteří sní o tom, že jednou povedou podnik světové úrovně, jak by zněl?
Nikdy se nevzdávej svého snu, buď pokorný a furt se uč. Neposlouchej lidi, co říkají, že to nedokážeš, nebo že to nejde. Jdi si za svým snem a nikdy nepolevuj ze svých 100 %.

Když něčemu věříte a dáte tomu 100 %, tak to vždycky dopadne. Ale ta cesta není jednoduchá. Když to nejde zprava, zkuste to zleva. A když už nemůžete, tak přidejte víc. 😊

10 krátkých otázek na závěr

Whisky nebo gin?
Gin.

Ranní ptáče nebo sova?
Vzhledem k tomu, že dělám tuto práci a mám dvě děti, tak obojí. 😊

Moře nebo hory?
Obojí.

Martini s olivou nebo twistem?
Oliva.

Hra o trůny nebo Teorie velkého třesku?
Ani jedno.

Stání nebo sezení u baru?
Rozhodně stání.

Kdybyste mohl do Zlatého Stromu pozvat jakoukoliv historickou osobnost, kdo by to byl?
Asi Alois Krcha. 😊

Nejoblíbenější mobilní appka?
Livesport. 😊

Perfekcionismus nebo volnomyšlenkářství?
Tak napůl. 😊

Klasický hlučnější club nebo klidný a sofistikovaný bar?
Klidnější bar.

Autor

Kateřina Rázlová

Copywritingu se věnuje od roku 2016. Má zkušenosti s tvorbou obsahu pro e-shopy a vyhledávače letenek. V Macchiatu je spoluzakladatel a šéfredaktor, zaměřuje se na psaní rozhovorů, článků o realizaci architektonických projektů i PR článků.

Další články

Rozhovor Lukáš Klimčák

„Lidé dnes chtějí kvalitu a lokálnost,” říká Lukáš Klimčák

Společnost

23. 10. 2025

Kateřina Rázlová

Lukáš Klimčák dokázal během let vytvořit silnou značku, která oslovuje zákazníky napříč kontinenty, od Londýna až po Mexiko.

Rozhovor Pavel Šíma

„U pole baru dnes potkáte ženy i páry,” říká manažer Zlatého Stromu

Společnost

3. 11. 2025

Kateřina Rázlová

S Pavlem Šímou – manažerem barů Zlatý Strom a Black Angel's - jsme mluvili o pražské barové scéně, pole dance show i knihách.

Rozhovor Klára RottPremium

„Na trh uvádíme nové unikátní krémy” říká Klára Rott

Společnost

5. 11. 2025

Kateřina Rázlová

Značka Klara Rott, která si v Česku vybudovala silnou pozici, přichází s řadou krémů, vyvinutých na základě ženského cyklu.

Nahoru