Kam zajít na ten nejlepší hamburger a cheeseburger v Brně a okolí
Dostali jste chuť na šťavnatý hamburger? Máme pro vás seznam těch nejlepších v Brně.
Dostali jste chuť na pořádný šťavnatý burger? Potom pro vás máme seznam těch nejlepších brněnských restaurací, které se na hamburgery a cheeseburgery zaměřují. Křupavá houska, grilované maso nebo ryba, šťavnatá zelenina a omáčka už totiž dávno přerostly hranice fastfoodů a stánků s občerstvením. V Česku se nachází spousty podniků, které si na nich postavily své jméno. A ty nejlepší v Brně vám dnes představíme.
Moravská metropole skrývá mnohé poklady. Památkami počínaje a neskutečnou gastro scénou končeje. A na tu se dnes s chutí zaměříme. Protože Brno výbornými podniky doslova přetéká. Tradiční i moderní pojetí restaurací si zde našla svá místa a místní už na ně nedají dopustit. Stejně jako kavárny, které poskytují neskutečná menu i krásná prostředí pro nezapomenutelné snídaně nebo odpolední posezení. Brno se ale v poslední době dostalo do popředí i díky jednomu specifickému pokrmu, a tím jsou hamburgery. My jsme se proto rozhodli zjistit, kde dělají ten nejlepší hamburger i cheeseburger, kde se specializují na pravé americké burgery, kde vám naservírují domácí bulku, to nejlepší maso, anglický cheddar, nebo skutečně originální majonézu. A zde je seznam. Ale ještě předtím si řekneme, jak to všechno začalo.
Historie hamburgerů aneb začalo to v Německu
Spousta lidí se domnívá, že hamburger je ryze americké jídlo. Dle doložených faktů se ale mnohem pravděpodobnější zdá německý původ, a to konkrétně ve městě Hamburk, podle kterého tento pokrm také nese své jméno.
Samotný koncept mletého masa se v evropské kuchyni objevoval již dlouho před vznikem hamburgeru. V 19. století byl v přístavním městě Hamburk oblíbený takzvaný Hamburger Rundstück, tedy pečené mleté hovězí maso servírované v housce. Tento pokrm si oblíbili nejen místní, ale také námořníci a přistěhovalci, kteří z Hamburku odplouvali do Ameriky. A právě němečtí imigranti s sebou přivezli svou kuchyni do Spojených států, kde se recept na „hamburský steak“ začal rychle šířit. Nejprve ho začali nabízet pouliční prodavači v newyorských přístavech. Poté, v roce 1885 přišla inovace, kterou nabízeli bratři Menchesovi z Ohia, kteří na jarmarku ve státě New York podávali mleté hovězí v housce, protože jim došlo vepřové. Jiné zdroje zase tvrdí, že první hamburger byl připraven v Texasu, kde kuchař Fletcher Davis údajně servíroval hovězí placičku s hořčicí a cibulí v měkké housce.
Opravdovou slávu hamburger získal až ve 20. století, kdy se stal symbolem amerického fast foodu. Řetězec White Castle jako první zavedl systém rychlého občerstvení a popularizoval hamburgery po celé zemi. O několik desetiletí později následoval McDonald’s, který proměnil hamburger v globální fenomén. Dnes si tento ikonický pokrm našel cestu i do těch nejlepších kuchyní po celém světě a existuje v nespočtu variant, od klasických hovězích přes vegetariánské až po luxusní gurmánské verze, například s lanýži a foie gras.
Nejlepší hamburgery v Brně
Ať už jste dostali chuť na šťavnatý hovězí burger, vegetariánskou variantu nebo něco opravdu speciálního, v moravské metropoli si dozajista přijdete na své. Koncept restaurací, zaměřujících se na burgery, je zde skutečně rozšířený, a především na vysoké úrovni. Každá z restaurací se ale zároveň snaží zaměřit na to „své”. Díky tomu jsou podniky zcela autentické, dokáží se naladit na chuťové buňky všech, a zároveň si nejsou konkurencí. Kam tedy na ten nejlepší burger?
The Immigrant
The Immigrant Pub není výhradně burger podnikem, ale to mu na chutích a kvalitě rozhodně neubírá. Ba naopak. Na své si zde přijdou všichni, kteří milují západní street food kulturu a v menu najdou klasický Portobelo nebo Rostbeef burger, ale také speciality, jako GOAT nebo Gaucho burger. Vlajkovou lodí je zde potom G-Rocket, který se stal zároveň vítězem festivalu. Jak už jsme ale zmiňovali, na výběr toho The Immigrant Pub mají mnohem víc. A za zmínku tak rozhodně stojí i Roastbeef salát LOW CARB nebo salát s panenkou. Zapít to vše pak můžete klasickou americkou colou nebo se vydat na druhou stranu oceánu a užít si irský Guinness.
Samuel's bistro
Myšlenku klasického burger spotu mají v Samuel’s zvládnutou na jedničku. A stejně tak i výborné omáčky. Na první pohled se přitom může zdát, že Samuel's bistro je jen pro drsňáky, ale pravdou je, že bistro je spíše gentleman a s velikostí masa myslí i na něžnější pohlaví. To si tu tak může objednat menší porce, které ale rozhodně neubírají na chutích. Ochutnat zde můžete slavný BBQ CHICKen s extra porcí kuřecího masa, tradiční Cheese burger nebo vylepšený Cheese bacon burger a samozřejmostí je i Onion burger s neskutečnou karamelizovanou cibulkou. A pokud chcete zkusit něco extra, doporučujeme Avocado burger nebo Sweet beef burger s máslovou bulkou.
Burger Inn
Již dvakrát byl Burger Inn vyhlášen v soutěži Wolt Awards jako nejlepší burgrárna v celém Česku. A pokud toto není dostatečné lákadlo, tak k tomu ještě něco přidáme. Jamie Fucking Oliver, Parmesan Ninja, The Night King Burger, nebo Red Leicester Burger. To jsou jen některé z neobvyklých názvů burgerů. Všechny jsou ale vizuálně perfektní a nekompromisně chutné. Vyzrálé hovězí z farmy Škodovi, omáčky jako PopCornová nebo Whiskey, a především neskutečně dobré bulky. To je prostě něco, co nikde jinde nedostanete. Pokud jste skutečný milovník smažených jídel, tak si k nim můžete dát i pekelně dobré hranolky Cheese Cheetos Fries nebo Dirty Cheetos Fries. A k pití tu můžete vybírat z Dr.Peppera i široké nabídky mexických limonád Jarritos. Ne, toto místo se nám jen tak z dohledu neztratí.
Bar, který neexistuje
Jejich burgery, a speciálně ty mini s hranolky, jsou absolutní slastí a u jednoho to kolikrát neskončí. Menu je inspirované brouzdáním po seznamkách, což se podepisuje zejména na jménech drinků i stylech, ve kterých jsou podávány. Hamburgery jsou zde připravovány ale se stejnou láskou. Exclusive burger se slaninovou majonézou, Mediterranean burger s parmazánem a bazalkovým pestem, nebo Pepper field burger s dresinkem z černého kampotského pepře. Že to zní jako chuťový orgasmus? Ovšem, však jste také právě dorazili do baru, inspirovaného láskou na všechny způsoby. Bar, který neexistuje je navíc jeden z podniků, kde se výborně napijete a najíte i pozdě v noci.
EscoBar Brno
EscoBar Brno je tak trošku klasický shisha bar a tak trošku burgrárna. Ale rozhodně hodně speciální místo, a to i díky nabídce speciálních burgerů, které se každý měsíc mění, a které se svými jmény i ingrediencemi vždy přizpůsobují ročnímu období. V prosinci jste si tu tak například mohli dát Rudolf burger s domácí máslovou bulkou a švestkovo-jablečným chutney, v lednu Frosty burger s domácí preclíkovou houskou a 100% hovězím z českého chovu a v únoru Buba bagel s vyzrálým anglickým cheddarem a holandskou omáčkou. Co přinese březen nebo duben ví jen bůh, ale jedno je jisté už teď - bude to plné svěžích nápadů i skvělých chutí. Bude to plné jara.
Související témata
Autor
Další články
Milán je, díky své oduševnělosti a noblese, favoritem i pro ty nejnáročnější cestovatele. Kde se tam ale stylově ubytovat?
Dostali jste chuť na šťavnatý hamburger? Máme pro vás seznam nejlepších brněnských restaurací, které se na ně zaměřují.
Smíchovské nádraží čeká proměna, která změní jeho podobu na moderní dopravní uzel propojující Prahu se západem a jihem Česka.
Pizza, jídlo políbené ohněm a nápady, se stala fenoménem. Kam ale na tu nejlepší? Ideálně do tradiční italské pizzerie.
Dubajská čokoláda se stala obrovským hitem, a to díky hedvábné chuti, ale také TikToku, který tato cukrovinka vzala útokem.